1 milliárdot bukott az állam a szolnoki napelemgyáron

Felszámolás alatt áll a szolnoki Agulhas-Solar Kft. (A. Solar) Bedőlt napelembiznisz: állami bank bukott majdnem egymilliárdot.

Mi lett a félmilliárdnyi uniós támogatással?

A napelemgyár felszámolását csaknem egymilliárdos tartozása miatt rendelte el a Szolnoki Törvényszék – erősítette meg az MTI információit tegnap a törvényszék sajtószóvivője. A napelemgyár 2011 nyarán alakult. Ősszel kezdte meg a termelést a szolnoki AC-DC Logisztikai Parkban 64 dolgozóval. A főként európai piacokra exportáló cég 2012-ben még 3 milliárd forint árbevételt ért el, 12 millió forintos mérleg szerinti veszteség mellett, majd 2013-ban az 1 milliárd 519 millió forint nettó árbevétele mellett 452 millió forint veszteséget könyvelt el.

Az A. Solar Kft. 2015. február végén befejezte tevékenységét, miután félmilliárdnyi uniós támogatás kapott. A cég háromszor részesült európai uniós támogatásban: az összeszerelő üzem létesítésére 121 millió, technológia-fejlesztésre 282 millió, illetve 154,5 millió forintot kapott. A cég beruházását részben a Magyar Export-Import Bank Zrt. finanszírozta. A banknak több mint hárommillió eurós (mintegy 930 millió forintos) eredménytelen követelése van az A. Solarral szemben.

Ajánlott tartalom

Hatalmas beruházásra készül az Alteo

Az Alteo összességében 5,5 milliárd forintos önerős beruházásban bővíti szabályozási központját, ennek keretében Sopronban és Győrben egy 8 megawatt(MW)/15 megawattóra (MWh) kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót, valamint egy 3MW és egy 6MW villamos kapacitású gázmotort állítanak üzembe jövő év első felében a két helyszínen - közölte az energetikai szolgáltató- és kereskedővállalat szerdán az MTI-vel.