1 milliárdot bukott az állam a szolnoki napelemgyáron

Felszámolás alatt áll a szolnoki Agulhas-Solar Kft. (A. Solar) Bedőlt napelembiznisz: állami bank bukott majdnem egymilliárdot.

Mi lett a félmilliárdnyi uniós támogatással?

A napelemgyár felszámolását csaknem egymilliárdos tartozása miatt rendelte el a Szolnoki Törvényszék – erősítette meg az MTI információit tegnap a törvényszék sajtószóvivője. A napelemgyár 2011 nyarán alakult. Ősszel kezdte meg a termelést a szolnoki AC-DC Logisztikai Parkban 64 dolgozóval. A főként európai piacokra exportáló cég 2012-ben még 3 milliárd forint árbevételt ért el, 12 millió forintos mérleg szerinti veszteség mellett, majd 2013-ban az 1 milliárd 519 millió forint nettó árbevétele mellett 452 millió forint veszteséget könyvelt el.

Az A. Solar Kft. 2015. február végén befejezte tevékenységét, miután félmilliárdnyi uniós támogatás kapott. A cég háromszor részesült európai uniós támogatásban: az összeszerelő üzem létesítésére 121 millió, technológia-fejlesztésre 282 millió, illetve 154,5 millió forintot kapott. A cég beruházását részben a Magyar Export-Import Bank Zrt. finanszírozta. A banknak több mint hárommillió eurós (mintegy 930 millió forintos) eredménytelen követelése van az A. Solarral szemben.

Ajánlott tartalom

Módosítottak két energiahatékonysággal kapcsolatos rendeletet

Módosította a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) két energiahatékonysággal kapcsolatos rendeletét, új elemekkel bővül az energiahatékonyság-javító intézkedések elszámolását segítő EKR-katalógus, és egyszerűsödik a nagyfogyasztók által kötelezően telepítendő almérőkkel kapcsolatos szabályozás.