100 százalékban megújuló energiaforrásokat fogunk használni?

Egyre szélesebb körben tért hódít az a felvetés, és magától értetődő válik a világban az a tendencia, miszerint az energiatermelés 100 százalékban a megújuló energiaforrások felhasználásból származik majd a jövőben.

Diane Moss, a 100 százalék megújulók politikájának intézete elnevezésű szervezet elnökeként, felhívja a figyelmet arra, hogy akadnak nemzetek, amelyek immáron el is kötelezték magukat e nagyszabású feladat megoldására. Példaként említi Dániát, itt ugyanis, törvénybe iktatták, hogy az energiaellátás – a fűtés/hűtés, az áramot és a közlekedés-szállítás energiaigényét maradéktalanul a megújuló energiaforrásokból kell kielégiteni. Akad olyan helyszíne a világnak, nevezetesen a Csendes-óceániai Tokelau sziget, ahol már el is érték, hogy a nemzetgazdaság energiaellátását 100 százalékban a megújuló energiaforrásokból fedezik. Izland is az említésre méltó országok közé tartozik, hiszen ebben ez észak európai államban a villamosáram termelés 100 százalékban az újmódú energiafelhasználásból származik, és az ország teljes energiaellátásában 82 százalékot tesz ki a megújuló energiaforrások felhasználása. Skócia távlati tervében 2020-ra tehető az a dátum, amikorra el akarják érni, hogy áramellátást 100 százalékban a megújuló energiaforrásokból nyerjék.

Felső-Asztria pedig azzal büszkélkedhet, hogy egyik városában meghatározóvá vált az az energiapolitika, amely célul tűzte ki, hogy 2030-ra kizárólag megújuló forrásokat vonnak be az energiaellátásba. Németország azzal a sajátossággal bír, hogy vannak olyan területei, ahol az energiaigényt már teljesen a megújuló energiákból tudnák fedezni. Ami pedig az Egyesült Államokat illeti, például San Francisco és San Jose városok deklarálták hivatalosan, hogy a eljövendő évtizedre elérik a 100 százalékban megújuló forrásokon alapuló energiatermelést. Megkülönböztetett figyelmet kell fordítani Vermont államra, amely területének minden gazdasági szektorában kilencven százalék megújuló energia felhasználást irányoztak elő az energiatermelésben az évszázad közepére. Az érintett cégek ezirányú tevékenységét elemezve, érdemes hangsúlyozni, hogy szép számban akadnak már olyan jelentős nagyvállalatok, ahol 100 százalékban a megújuló energiaforrásokból akarják biztosítani az energiaellátást, vagy már el érték ezt a célkitűzést. Példaadó lehet ebben a tekintetben az IKEA és Google, amelyekről tudvalevő, hogy maximálisan kihasználják ezt a sokatígérő, jól hasznosuló lehetőséget.

Ajánlott tartalom

300 ezerért napelemes rendszer? Elkészült az olcsó megoldás!

Új erkélynapelemet mutatott be egy amerikai cég, sajnos az ilyen termékek itthon egyelőre nem használhatóak.