Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / A BASF és a Monsanto tudósai felfedezték az aszálytűrő képességért felelős gént
Tudj meg többet: Bioenergia
A BASF és a Monsanto tudósai felfedezték, hogy egy természetben előforduló gén segítheti a kukoricanövények túlélését aszályos körülmények között és biztosíthatja a terméshozam stabilitását szűkös vízellátású időszakokban.

A BASF és a Monsanto tudósai felfedezték az aszálytűrő képességért felelős gént

A BASF és a Monsanto tudósai felfedezték, hogy egy természetben előforduló gén segítheti a kukoricanövények túlélését aszályos körülmények között és biztosíthatja a terméshozam stabilitását szűkös vízellátású időszakokban.

A tervek szerint a gént első generációs aszálytűrő kukoricatermékükben alkalmazzák majd. Ez lesz az első biotechnológiai eredetű aszálytűrő haszonnövény a világon. A piaci bevezetés legkorábbi időpontjaként 2012-t célozták meg, a szabályozói jóváhagyások függvényében.

A közelmúltban végzett független tanulmányok sora – köztük az USA Tudományos Akadémiájáé is – a klímaváltozás miatt csökkenő terméshozamokra és globális élelmiszerhiányra figyelmeztetnek. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének jelentése szerint a száraz időszakok száma és tartama – különösen a már eddig is aszályosnak számító területeken – várhatóan növekedni fog.

A társaságok nyilatkozata szerint az aszálytűrő kukorica a Bacillus subtilis baktériumból származó cspB gént tartalmazza. A gént először hidegsokk körülménynek kitett baktériumokban azonosították. A további kutatás igazolta, hogy a cspB segíti a növényeket az aszály okozta stressz leküzdésében. A kukoricában a cspB úgy működik, hogy segíti a növény folyamatos növekedését és fejlődését azokban az időszakokban is, amikor szűkös a vízellátás. A szárazság növényre gyakorolt hatásának enyhítésével a cspB segít stabilizálni a terméshozamot.

Az első generációs termék egy több-generációs biotechnológiai aszálytűrő termékcsalád része; forgalmazásának megkezdését a társaságok a következő évtizedre tervezik.

Ajánlott tartalom

A tequila alapanyagából készítenének bioüzemanyagot

A tequila alapanyagaként szolgáló agávéból állítanának elő bioetanolt ausztrál kutatók, akik szerint az Amerikában honos növény jelentheti a környezetbarát megoldást Ausztrália üzemanyaghiányára.