Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Bioetanol / A bio villamosenergia hatékonyabb, mint a bio üzemanyag
Tudj meg többet: Bioetanol

A bio villamosenergia hatékonyabb, mint a bio üzemanyag

A Science magazin internetes oldalán elérhető a legújabb kutatás eredménye, miszerint sokkal hatékonyabb az energiatermények villamosenergiává alakítása és a járművek ezúton történő meghajtása, mint ha bio üzemanyagot készítenek belőlük.

A Kaliforniai Egyetem és a Stanford kutatói alapos életciklus-elemzésnek vetették alá mind a bio villamosenergiát mind a bio-etanolt, összegezve a mindkét eljáráshoz szükséges energia és a két technológia energiatermelését is. Az összehasonlítás alapja az egy hektárnyi energiaterményből előállított bio villamosság illetve etanol segítségével megtehető mérföldszám lett.

Az eredmények azt mutatják, hogy az előbbi technológiával meghajtott járművek sokkal hatékonyabbak és kibocsátásuk is alacsonyabb. Míg a villamos autó 14000 mérföld/hektárt produkált, addig az etanollal megtöltött belső égésű autó 9000 mérföld/hektárt.
A kutatók remélik, hogy a közzétett eredmények jelentős hatással lesznek az energia-és közlekedési politikára valamint az infrastruktúra fejlesztésre.

Ajánlott tartalom

Teljesen önvezetők lettek a Teslák

Egy valós, hétköznapi útvonalon mérették meg a Tesla Full Self-Driving Beta rendszerét, azaz az Autopilot első teljesen önvezető változatának próbaverzióját.