A biodízel kedvéért égetik az esőerdőt Indonéziában – Szingapúr fuldoklik

Brüsszel növelni szeretné a bioüzemanyag arányát, de azzal nem foglalkozik, hogy főként emiatt a világ másik felén hetek óta tartó füstfelhőben kénytelen élni több millió ember.

Az EU nem ellenőrzi az olajvállalatokat azzal kapcsolatban, hogy honnan származik az általuk használt pálmaolaj. Bár Indonéziában törvényileg tiltott az erdőégetés, de Indonézia a világ egyik legkorruptabb országa, és Ázsiában egyébként is elég tágan értelmezik a környezetvédelmet. Néhány cikk jelent meg a napokban a magyar sajtóban a malájziai és szingapúri levegőszennyezettségről, amely jelenleg kb. 10-15 millió ember mindennapjait érinti. Minden cikket úgy lehet érteni, hogy a hatalmas területet beborító füstöt okozó szumátrai erdőtüzek a véletlen művei, de az Index cikke szerint például tarlótüzek szabadulhattak el. Szingapúri ismerősünk elmeséli a kevés nyilvánosságot kapó valódi okokat, és hogy hogy élik meg ezt a rendkívüli helyzetet. “Füstszaggal kevert forró levegő és állandó homály. Ebben élünk.

Az egyszerű, véletlenül keletkezett erdő- vagy elszabadult tarlótüzek nem okoznak 1000 km-es körzetben gigantikus füstfelhőt Észak-Malájziától Kelet-Borneóig. Szingapúrban minden eddigi légszennyezettségi rekordot megdöntött a két hete tartó, szumátrai tüzek okozta füstköd. A The Times már 2009-ben megírta, hogy tudatos erdőégetés folyik Ázsiában azért, hogy az EU által kijelölt biodízel-arányt javítani tudják.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A német autóipar ellene van a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámoknak

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.