A fenntartható energia legyen a növekedés motorja

A politikák és jogszabályok új generációjára van szükség, hogy a valódi fenntarthatóság irányába tereljük az energiatermelést, -elosztást és -fogyasztást, de anélkül, hogy a gazdasági prosperitást és a foglalkoztatást veszélybe sodornánk – mondta Herczog Edit szocialista EP-képviselő a General Electric multinacionális vállalatcsoport által az alternatív energia jövőjéről a németországi Salzbergenben rendezett európai konferencián.

“Az energiát végre nem csak terméknek vagy szolgáltatásnak kell tekinteni, hanem kultúránk és civilizációnk részének” – fogalmazott Herczog Edit, aki előadásában arra kereste a választ, hogy miként változtathatja az EU kitörési lehetőséggé a globális felmelegedés és az energiabiztonság kihívásait.

A képviselő  emlékeztetett arra, hogy a nemrég hatályba lépett Lisszaboni Szerződés megteremti a szolidaritás elvén nyugvó, összehangolt európai energiapolitika alapjait. Ennek három legfontosabb pillére: a fenntarthatóság, a biztonság és a versenyképesség.

Európa az alacsony széndioxid-kibocsátású villamosenergia-rendszer és az energiafogyasztás radikális csökkentésének irányába halad, ennek a váltásnak azonban olyan módon kell végbemennie, hogy megmaradjon, sőt, növekedjen az EU versenyképessége – mutatott rá salzbergeni előadásában Herczog Edit.

“Olyan energiaiparra van szükségünk, amely a gazdaság motorja és munkahelyeket teremt ahelyett, hogy exportálná a jólétet az EU-n kívüli energiatermelő országokba” – figyelmeztetett a politikus.

A megújuló energiaforrások, az intelligens villamos hálózatok, a széndioxid-megkötés, az új generációs atomerőművek, az elektromos és hidrogén hajtású gépjárművek, az akkumulátortechnológiák, az energiahatékony termékek és szolgáltatások, vagyis mindazon energetikai tevékenységek, amelyek a széndioxid-kibocsátás csökkentését szolgálják, a következő évtizedek leggyorsabban fejlődő gazdasági szektorát alkothatják Európában.

“Mind a hagyományos, de alacsony széndioxid-kibocsátású energiaforrásoknak, mind az alternatív energiaforrásoknak van helyük a nap alatt” – hangsúlyozta Herczog Edit. A sikeres uniós energiapolitika egyik záloga éppen az, hogy az energiaipar különböző technológiákban utazó szereplői ne zárkózzanak be saját gettóikba, hanem minden lehetséges módon kooperáljanak egymással. A szocialista képviselő kitért arra is, hogy Közép- és Kelet-Európában különös jelentősége van a regionális energetikai együttműködésnek, mert történelmi okok miatt a térség országai évtizedekre kirekesztődtek a formálódó európai energiapolitika fő sodrából.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.