A francia parlament szerint Izrael hátrányos vízelosztást alkalmaz

Izrael hátrányos vízelosztást alkalmaz Ciszjordániában – írta kedden a francia parlament külügyi bizottságának jelentésére hivatkozva a Haaretz izraeli napilap hírportálja

A két héttel ezelőtt készült jelentésben azt írták, hogy a víz az “új apartheidet” szolgáló fegyverré vált, s példákat is mellékeltek ennek bizonyítására. Kiemelték, hogy a mintegy 450 ezer izraeli telepes több vizet használ, mint az ott élő 2,3 millió palesztin. Szárazság idején – a nemzetközi jog ellenében – a telepeseknek elsőbbségi joguk van a víz használatára. A jelentés szerzője Jean Glavany szocialista parlamenti képviselő, aki Lionel Jospin szocialista államfő idején mezőgazdasági miniszter volt, de szolgált kabinettitkárként is Francois Mitterrand államfői ciklusa alatt. A dokumentum rámutatott, hogy a vizet nem tisztességesen osztják el Ciszjordániában és a palesztinok nem férhetnek hozzá a területen a mélyben lévő vízkészletekhez. Glavany szerint Izrael a “vízkészletek elfoglalását” használja fel a palesztinok ellen. A jelentés szerint Izrael területi megszállása kiterjed a vízforrásokra és vízkészletekre, az általa emelt ciszjordániai biztonsági fal lehetővé teszi, hogy ellenőrizze a hozzáférést a föld alatti vízforrásokhoz. A francia külügyi bizottság megállapította, hogy Izrael rendszeresen lerombolja a palesztinok által ásott kutakat, illetve 2008 és 2009 között szándékosan bombázta a tározókat a Gázai övezetben. A jelentés szólt arról is, hogy az izraeli kormányzat megakadályozta számos, a palesztin vízügyi minisztérium által tervezett víztisztító létesítmény működését.

A párizsi izraeli nagykövetségnek nem volt előzetes tudomása a dokumentumról. Izraeli külügyi tisztviselők ugyanakkor komoly diplomáciai kellemetlenségként értékelték a kialakult helyzetet, hozzátéve, hogy az súlyosan rombolta az Izraelről Franciaországban kialakított képet. Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő szerint Glavany az utolsó pillanatban szélsőséges észrevételeket emelt be a dokumentumba anélkül, hogy ezt a bizottság többi tagjával megbeszélte volna. A végső változatban szereplő, elfogadhatatlan megállapítások meglepték a bizottságban lévő kollégákat, miután izraeli diplomaták felhívták rájuk a figyelmet. Palmor úgy vélekedett, hogy a jelentés nyelvezete dúskál a rosszindulatú propagandában, messze áll egy szakmai bírálattól, amivel bárki intelligensen vitatkozna. A dokumentum szerzője számos tényt elhallgatott, Glavany nyilvánvaló tendenciózusan cselekedett – vélekedett a külügyi szóvivő.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.