Kezdőlap / Technológiák / Épületek / A Genesis napelemgyár telket vásárolt Tatabányán
Tudj meg többet: Napenergia

A Genesis napelemgyár telket vásárolt Tatabányán

A Genesis Solar Magyarország Kft. aláírta a napelemgyárának építésére kiválasztott 7,5 hektáros telek végleges adásvételi szerződését a tatabányai Ipari Park Hungária Kft-vel

A gyárban az amerikai Applied Materials Inc. (AMAT) cég vékonyfilm technológiájának alkalmazásával 5,7 négyzetméteres, elektromos áram termelésére alkalmas napelemek készülnek majd, elsősorban napelem farmok részére. A Tatabányai Ipari Parkban létesülő napelemgyár közel 200 munkahelyet teremt, a beruházás értéke 99,5 millió euró – mondta el korábban sajtótájékoztatón Rényi Gábor, a Genesis Energy Befektetési Nyrt. vezérigazgatója.

A társaság egyedi kormánydöntés alapján a beruházás értékének 37,5 százalékát érvényesítheti adókedvezményként – közölte 2007 nyarán Merényi Miklós, a gazdasági tárca szakállamtitkára. Az adókedvezményt csökkenti az a 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, amelyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nyújt a cégnek. Amennyiben a beruházás nem valósul meg, a kormányt nem terheli kötelezettség.

A 7,5 hektáros területen két lépcsőben 200 megawatt éves összteljesítményű, amorf szilícium alapú, vékonyréteg technológiájú napelem gyártó üzemet szeretnének felépíteni. A szerződésben Genesis Solar Magyarország Kft. lehetőséget kap a csatlakozó, közel ugyanekkora telekrész megvásárlására. Az opció lehívása esetén további, mintegy 200 megawatt éves gyártókapacitás telepíthető.

A Genesis a magyarországin kívül Spanyolországban és Szingapúrban tervez hasonló kapacitású gyárakat. A beruházások finanszírozása saját tőkéből, új részvények kibocsátásával, és állami támogatásokkal, illetve bankhitelekkel valósul meg.

2010-ig a három üzemben összesen éves szinten 250-300 megawattot termelni képes napelem előállítása zajlik majd, amivel a társaság a világ akkori napelem-piacának 4-8 százalékát adhatja – mondta el Rényi Gábor, a Genesis Energy Befektetési Nyrt. vezérigazgatója.

Ajánlott tartalom

Rekordon a Tesla napelemes tetőcserepek értékesítése

A Tesla napelemes cserepeinek értékesítése 2020 harmadik negyedévére közel megtriplázódott, Elon Musk pedig úgy véli, hogy ezek lesznek 2021-ben a mindent vivő termékek.