Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / A hazai utakon is találkozhatunk az elektromos Nissan Leaf-fel
Tudj meg többet: Elektromos autó

A hazai utakon is találkozhatunk az elektromos Nissan Leaf-fel

Néhány hete már magyar rendszámmal is közlekedik a tavaly „Év autójának” választott, teljesen elektromos Nissan Leaf.

A számos egyéb elismerést is begyűjtő környezetbarát kisautót a LeasePlan Hungária Zrt., hazánk vezető flotta- és gépjárműkezelője vásárolta és kezeli a következő 4 évben. Az itthon csak jövő évtől elérhető újdonságot a flottakezelő az elektromos autók töltéséhez használt gyorstöltők piacán világszerte elismert ABB részére szerezte be Hollandiából. A LeasePlan Vállalatcsoport és a Renault-Nissan Szövetség három éve partneri megállapodást kötött, hogy elősegítsék az elektromos meghajtású közlekedés nemzetközi terjedését. Az együttműködés kapcsán elindított program eredményeképp a LeasePlan Csoport 2012 elején a világ 21 országában közel félezer teljesen elektromos hajtású gépkocsit finanszírozott és kezelt. Mára az 1,3 milliós LeasePlan flottából majd minden századik alternatív hajtású, és ezek 6,7%-a teljesen elektromos.

„Jelenleg Európában elektromos autóink több mint fele Hollandiában közlekedik. Szeretnénk azonban, ha a többi országban, így Magyarországon is egyre gyakrabban találkozhatnánk velük. Részben ezt célozza az EU „Intelligens Energia – Európa” támogatását is élvező GreenPlan programunk, amely lehetővé teszi ügyfeleinknek, hogy gépjárműflottájuk üzemeltetését bevonhassák társadalmi felelősségvállalási programjukba” – mondta el Pesti Tímea, a vállalat kereskedelmi igazgatója, aki mérföldkőnek nevezte az első teljesen elektromos gépkocsijuk forgalomba helyezését. „A LeasePlan Csoport elektromos autóinak 53%-a Nissan Leaf, itthon azonban csak 2013-tól indul el a modell értékesítése. Mivel a jármű már rendelkezett európai típusbizonyítvánnyal, így kivitelezhető volt, hogy az egyik legjelentősebb ügyfelünk részére külföldről szerezzük be a Leaf-et, majd a standard folyamatot végigjárva Magyarországon helyeztessük forgalomba. Az első magyar rendszámú Nissan Leaf Hollandiából érkezett az ABB részére” – mondta el a szakember.

Az ABB nemzetközi vállalatcsoport, amely vezető szerepet tölt be az energetikai és automatizálási technológiák területén, szintén elkötelezett a fenntartható fejlődés, így a környezetkímélő közlekedési technikák iránt is, amit egyik új terméke, az elektromos autók feltöltését biztosító gyorstöltő is támogat. A vállalat nemrég helyezte üzembe hazánkban az első ilyen egyenáramú gyorstöltő technológiát használó „kútját” a MOL új környezetbarát töltőállomásán. Ez a rendszer körülbelül negyed óra alatt képes újratölteni a Nissan Leaf akkumulátorcelláit, míg váltóáramú megoldással ugyanez nyolc óráig is eltarthat. Szilvási Krisztina, a vállalat marketingkommunikációs menedzsere elmondta, hogy munkatársaik révén szeretnének saját, helyszíni menettapasztalatokat is szerezni az új elektromos autóval, amelyet aztán ügyfeleikkel is megosztanak majd. „Mi a jövő közlekedéséhez szállítjuk az infrastruktúrát, hisz az elektromos autózás elterjedéséhez elengedhetetlen a megfelelően kiépített töltőállomás-hálózat. Flottakezelő partnerünk világszerte elkötelezett híve az innovációnak és a környezetkímélő autózás terjesztésének, ezért döntöttünk úgy, hogy a segítségükkel szerezzük be flottánk első elektromos autóját.”

A nulla lokális károsanyag-kibocsájtású Nissan Leaf elektromos motorja 109 lóerős, 280 Nm-es azonnal kihasználható nyomatékot biztosít. Száz kilométerre vetítve mindössze kb. 600 forintnyi elektromos energiát igényel, de a MOL kúton az ABB által üzembe helyezett gyorstöltővel ingyen is feltölthetjük az akkumulátort. A Leaf-et egy töltéssel 170 km-es hatótávolságon belül csomagokkal együtt is kényelmesen használhatja egy család, ugyanakkor ideális megoldást jelenthet majd a vállalatok számára is azoknál a munkatársaknál, akik elsősorban városban használják.

Ajánlott tartalom

Több mint ezer elektromos rásegítésű kerékpárt vásárolhatnak meg olcsóbban az első körben pályázók

Lezárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által meghirdetett elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlási támogatásának első pályázati köre.