Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / A klímaváltozás kihívások elé állítja a kávéipart is

A klímaváltozás kihívások elé állítja a kávéipart is

A világ kávétermelői egyre több problémával kénytelenek szembesülni a globális felmelegedés miatt.

A nemzetközi kávé szervezet, az OIC adatai szerint világszerte csökken a kávétermés, a kereslet viszont emelkedik. “Már vannak bizonyítékok a klímaváltozás következményeire” – közölte a szervezet elnöke Néstor Osorio a guatemalavárosi nemzetközi kávé konferencián.
A kávétermés növelése érdekében az iparág a kistermelők ösztönzésére helyezi a hangsúlyt Latin-Amerikában.
Az elmúlt 25 év alatt a termőrégiókban fél fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ami magasabban fekvő vidékek felé tereli a kávétermelőket. A felföldi kávéfajtákat manapság a tengerszint felett 1200-1500 méterrel termelik.
Az OIC becslései szerint a hőmérséklet emelkedése hamarosan odáig vezethet, hogy a termelés nem lesz képes kielégíteni a kávé iránt jelentkező keresletet.

A kereslet a 2001-es 62 millió tonnáról 2009-re már 80 millió tonnára emelkedett, a termelés viszont tavaly mindössze 75 millió tonna volt.
Kolumbia termése tavaly 35 százalékkal esett vissza, El Salvador és Costa Rica pedig még nem heverte ki a 2000 és 2005 közötti 50 százalékos terméscsökkenés következményeit.
A kilenc latin-amerikai kávétermelő ország termése 28 százalékkal csökkent a legutóbbi termőszezonban. 2009 októbere és 2010 januárja között Kolumbia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Mexikó, Peru és a Dominikai Köztársaság 5,6 millió 60 kilós zsák kávét exportált.
A péntek óta tartó guatemalavárosi 3. nemzetközi kávé konferencián több mint 1100 szakértő, termelő, kereskedő jelent meg 77 országból a kávéipar jövőjének megvitatására. Az első ilyen konferenciának London, a másodiknak a brazíliai Salvador adott otthont.

Ajánlott tartalom

Napenergiával működő kerékpárút épült Esztergomnál

Világító útburkolat épül a Duna-menti kerékpárúton, először Esztergomnál.