Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / A nagy hideg nem cáfolja a globális felmelegedést

A nagy hideg nem cáfolja a globális felmelegedést

Szakértők szerint a Föld sok részén uralkodó nagy hideg nem cáfolja a globális felmelegedést, mely együtt jár a szélsőséges hőmérsékletek gyakoribbá válásával is – mindkét irányban.

Pekingben az elmúlt közel negyven év leghidegebb reggelét mérték szerdán, s nem volt akkora havazás sem 1951 óta, mint nemrég. Nagy-Britannia 1981 óta a leghosszabb lehűlési periódust tapasztalja, egyes helyeken közel 50 centis hó esett. Norvégiában mínusz 42 fokot mértek, s Floridában is fagy, ami ritkaságnak számít a narancsligetekben.
Sokakban felmerült a kérdés, hogy ez a régóta nem tapasztalt hideg összeegyeztethető-e a globális felmelegedés tudományos konszenzus övezte teóriájával. Nos, a szakértők szerint nagyon is. A klímaváltozás ugyanis nem csak a hőmérséklet emelkedő trendjét jelenti, hanem a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válását is – állítják a tudósok.
A mostani hideg az AP hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint mégsem szorosan a klímaváltozással áll összefüggésben, hanem a nagy légmozgások irányának megváltozásával magyarázható. A trópusok és az Északi-sarkkör közötti sávban általában egy nyugatról keletre tartó légmozgás az uralkodó, amely meggátolja az északi-sarki levegő beáramlását az Északi-féltekére. Ez a normális esetben egyenes vonalú légmozgási hullám azonban nemrég cikkcakkos alakot öltött, s így helyenként a hideg északi, máshol a meleg déli levegő beáramlását okozza.
Michelle L’Heureux, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) meteorológusa szerint a cikkcakk-minta időről időre természetesen kialakul, de az nem világos, hogy most miért ilyen erős. A hivatal szerint a jelenség a következő egy-két hétben enyhülni fog.

Ajánlott tartalom

Kék bolygó címmel rendszeresen jelentkező podcast műsort indít Áder János

A köztársasági elnök a beszélgetésekben környezetről, vízről, klímáról kérdezi szakértő vendégeit.