A nagygépek cseréjével évente 20 ezer forintot takaríthatnak meg a háztartások

Az Otthon melege programban a háztartási nagygépek cseréjével a családok évente átlagosan 20 ezer forintot tudnak megtakarítani a villanyszámlán – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Szabó Zsolt felidézte, hogy a mostani háztartási nagygépcserére kiírt pályázat már a negyedik ezen a területen. A jelenlegi pályázatban többen jelentkeztek mosógépre, mint hűtőgépre, ez vélhetően annak köszönhető, hogy korábban volt már két hűtőgépekkel kapcsolatos pályázata a tárcának. Az államtitkár az augusztus elején elindult háztartási nagygépcsere programról közölte, hogy elkezdődött a beadott pályázatok bírálata. A döntést követően egy támogató okiratot kapnak a nyertesek, amivel az önrészt kiegészítve a kiválasztott kereskedőnél megvásárolhatják a kiválasztott gépet. A programban már 400 kereskedő vesz részt országszerte. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az új készülék vásárlásakor a régit le kell adni. Az államtitkár arról is beszámolt, hogy most indul a gázkonvektor cseréje, a feltételek már megjelentek az interneten, szeptember 21-én nyílik meg az első régióban a pályázati lehetőség. Ez minden idők egyik legmagasabb intenzitású pályázata, hiszen 80 százalékos támogatást adnak egy konvektor cseréjéhez – mondta.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.