A napelemet telepítőknek jó hírt hozott a miniszter

Lantos Csaba, a magyar energiaügyi miniszter megerősítette, hogy szeptember 7. előtti napelemengedélyek érvényesek maradnak 2025. végéig.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A háztartási napelemek telepítésére kiadott engedélyek lejárata miatti aggodalmakra reagálva az energiaügyi miniszter, Lantos Csaba, nyugtázta, hogy minden, szeptember 7. előtt benyújtott igény érvényes marad a szaldós elszámolásban, függetlenül a telepítés határidejétől. A miniszter kiemelte, hogy az engedélyek érvényessége 2025. december 31-ig tart, és ez a dátum nem függ attól, mikor fut ki a szolgáltató által meghatározott telepítési határidő. A kormány jogszabálymódosítást tervez annak érdekében, hogy a kedvezmények ne vesszenek el azoknak, akik szeptember 7. előtt igényelték és 2025 végéig kiépítik napelemes rendszerüket. A miniszter a gazdasági bizottsági meghallgatáson említést tett a szélenergiáról is, megosztva, hogy a kormányzat kevésbé ambicionálja ezt a területet. Inkább kiemelte a napenergiát, gázerőműveket, valamint az akkumulátoros és gravitációs energiatárolást, ideértve a szivattyús-tárolós erőműveket. A miniszter jelezte, hogy a kormány tervei között szerepel ilyen tárolókat telepíteni, és 2023 végére szeretnék megjelölni a lehetséges helyszíneket.

Ezen kívül tájékoztatott az energiapiacon tapasztalt árcsökkenésről és a gáz- és elektromosáram-fogyasztás csökkentéséről, hangsúlyozva az összenergia-fogyasztás csökkenő pályáját a növekvő gazdaság ellenére. Az energiaügyi miniszter kitért arra is, hogy a napenergiás kapacitások jelentős mértékben növekednek Magyarországon, és Pakssal együtt a teljes áramelőállítás karbonmentessé válhat.

Ajánlott tartalom

Felére csökkenhet a napelem ára? Szakértő válaszol!

Amy Fang, az InfoLink elemzője mutatta be a kínai napelem-piac helyzetét.