A Nissan nagyot lép előre Intelligens Mobilitás jövőképének megvalósításában: a Nissan LEAF gyártásának is otthont adó sunderlandi gyárban bevezeti a napenergia használatát.

A Nissan naperőművet üzemel be gyárában

A Nissan nagyot lép előre Intelligens Mobilitás jövőképének megvalósításában: a Nissan LEAF gyártásának is otthont adó sunderlandi gyárban bevezeti a napenergia használatát.

A Nissan új naperőművet üzemelt be legnagyobb európai gyártási helyszínén. Ezzel a lépéssel a vállalat az Intelligens Mobilitás felé vezető út újabb mérföldkövéhez ért. Az új 4,75 MW-os létesítmény 19 000 fényelektromos panelből áll, és most már teljes mértékben üzemképes a Nissan sunderlandi üzemében, miközben a Nissan a káros kibocsátás- és balesetmentes közlekedésre irányuló kettős célja felé törekszik. A naperőművet 10 szélturbina mellé telepítették, melyek az eddigiekben is tiszta energiával látták el a Nissant Sunderlandben, a 100%-ban elektromos Nissan LEAF és a hozzá tartozó akkumulátorok gyártásának európai központjában.

Colin Lawther, a Nissan európai gyártással, ellátásilánc-menedzsmenttel és beszerzéssel foglalkozó alelnöke a következőket nyilatkozta: „A megújuló energia létfontosságú a Nissan Intelligens Mobilitással kapcsolatos jövőképe számára. Több mint 50 000 Nissan LEAF járművet gyártottunk Európában, és most már elérhető az iparágat vezető 250 km-es hatótávolságú LEAF is. A sunderlandi üzem 10 szélturbinája korábban is termelt energiát, azonban az új naperőmű tovább csökkenteni majd a Nissan járművek környezetterhelését a teljes életciklus alatt.”

A Nissan 2005-ben kezdett el megújuló energiaforrásokat bevezetni Sunderlandben, amikor a vállalat a helyszínen beüzemelte az első szélturbináját. Ez a 10 szélturbina 6,6 MW, a naperőmű pedig 4,75 MW energiát termel, így Sunderlandben a megújuló energiaforrások összteljesítménye 11,35 MW. Ez az üzem energiaszükségleteinek 7%-át fedezi, amivel 31 374 járművet képesek legyártani.

A naperőmű a Nissan Sunderlandben található járműtesztelési pályájának közepén került telepítésre egy partnervállalat, a European Energy Photovoltaics által úgy, hogy a megtermelt energia 100%-át a Nissan használja majd fel.

Az üzembe helyezés egybeesik egy jeles alkalommal is: a Nissan egyesült királyságbeli autógyártásnak 30. évfordulóját ünnepli, amivel minden idők legnagyobb autógyártója lett az országban. A Nissan ma körülbelül 40 000 munkahelyet biztosít itt a járműtervezés, mérnöki munka, gyártás, alkatrész-kereskedelem, értékesítés, marketing, márkakereskedői hálózat és ellátási lánc területén.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.