Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / A szél az egész emberiséget képes lenne árammal ellátni
Tudj meg többet: Szélenergia

A szél az egész emberiséget képes lenne árammal ellátni

Egy szélerőművekből álló világméretű hálózat amerikai kutatók számítása szerint az egész emberiség áramszükségletét fedezni tudná. Most először mérték fel a szélenergia globális potenciálját.

Michael McElroy, az amerikai Harvard Egyetem kutatója és munkatársai számításaik elvégzéséhez egy olyan modellt alkalmaztak, amely a Földet 50×66,7 négyzetkilométer területű, száz méter magasságú egységekre bontotta. Minden olyan egységet kizártak, amely sűrűn lakott területekhez esett közel vagy erdős, illetve nagyrészt hóborította vidékeken helyezkedett el. A tengerpartok mentén húzódó, ötven tengeri mérföldig terjedő szélességű, maximum kétszáz méter vízmélységű sávokat beszámították.

A kutatók arra lyukadtak ki, hogy a szélenergia potenciálja jócskán meghaladja a szükségleteket: szélkerekek segítségével elméletileg világszerte akár 1,3 millió terawattóra áramot is lehetne termelni évente – írta a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de) az Amerikai Tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

2006-ban a világ áramfogyasztása a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint 15666 terawattóra volt, ez a megadott potenciál mindössze 1,2 százaléka. A tanulmány szerint Oroszország rendelkezik a legnagyobb lehetőséggel, szélpotenciálja 140 ezer terawattórának felel meg. Az értekezés rámutat arra, hogy csupán egyfajta megújuló energiaforrásra támaszkodva is kielégíthetőek lennének az emberiség szükségletei. A Föld által elnyelt napenergia körülbelül egy százaléka átalakul széllé.

Ajánlott tartalom

Napenergiával működő kerékpárút épült Esztergomnál

Világító útburkolat épül a Duna-menti kerékpárúton, először Esztergomnál.

Nincs hozzászólás

  1. Az Árpád-házi királyaink idején:minden tizedik faluba építeni kellett 1 templomot.
    Most miert ne lízingelhetne minden 10. falu 1 szélerőművet?!

    Nem áram számlát fizetnénk,hanem lízing dijjat,ami x év után megszűnik,aztán már csak a fenntartó karbanntartást kell elvégezni az erőmővön!
    Legyen az elvünk mindenhol:foszilisat,csak ha muszáj,minden területen megújulót.

    “a földet nem apáinktól örököltük,hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön”

  2. Én a héten beszélgettem egy politikussal és hát elég érdekes dolgokat mesélt, hogy mennyire erős az ez ellen irányuló lobbi lásd atomerőmű, olaj stb…