A szocialista többségű ajkai képviselő-testület úgy kívánja enyhíteni a város anyagi gondjait, hogy megszűntette a környezetvédelmi és városszépítő bizottságot, miközben új tanácsnokokat nevezett ki, s más bizottságba külsős tagot delegált - mondta Stolár Mihály, a Fidesz ajkai elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön Ajkán.

Ajkán megszűntették a környezetvédelmi bizottságot

A szocialista többségű ajkai képviselő-testület úgy kívánja enyhíteni a város anyagi gondjait, hogy megszűntette a környezetvédelmi és városszépítő bizottságot, miközben új tanácsnokokat nevezett ki, s más bizottságba külsős tagot delegált – mondta Stolár Mihály, a Fidesz ajkai elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön Ajkán.

Ajkán a Fidesz-frakciónak immáron három olyan képviselője van, akik egyetlen bizottságnak sem tagja – mondta az ellenzéki párt helyi elnöke, megjegyezve: a megszűntetett öt tagú bizottságnak ő volt az elnöke, s szerinte vele szemben a város szocialista polgármesterét “kicsinyes bosszúállás” vezette. Szerinte megdöbbentő, hogy éppen egy olyan városban szüntetik meg a környezetvédelmi bizottságot, amely egykor benne volt az úgynevezett “piszkos tizenkettőben”; az ország 12 legszennyezettebb városa sorában.
Stolár Mihály elmondta: több vizsgálat is zajlik Ajkán környezetvédelmi kérdésekben, s a bíróság például nemrég felfüggesztette egy áruház építési engedélye végrehajtását. A helyi Fidesz-elnök megjegyezte, hogy a közüzemi Avar Kft.-vel kapcsolatosan pedig éppen ő tett bejelentést a rendőrségen másfél éve, ugyanis erős gyanú merült fel, hogy a város szeméttelepére veszélyes hulladékokat szállítanak. A rendőrség folytat vizsgálatot az ügyben – tette hozzá Stolár Mihály.
Közlése szerint Ajkán egy bizottsági elnök tiszteletdíja havi bruttó 76 ezer forint, egy tagé pedig 30 ezer; lényegében az évből hátra lévő hónapokban 400-500 ezer forintot spórol meg az önkormányzat a bizottság megszűntetésén – mondta a volt bizottsági elnök, megjegyezve: az új tanácsnokok kinevezésével azonban mégsem lehet megtakarításról beszélni. “Nevetséges és komolytalan”, hogy a polgármester mégis évi kétmilliós megtakarításról beszél – tette hozzá. Rámutatott arra is, hogy az Ajka városért Alapítvány három kurátora pedig 10-20 és 30 ezer forintos havi juttatásban fog részesülni márciustól, amit eddig minden tag társadalmi munkában látott el.
Stolár Mihály elmondta: Ajka költségvetése 13 milliárd forint, s 2,8 milliárdos a hitelállománya; az éves kamattörlesztés 198 millió forintot tesz ki.
Horváth József, Ajka MSZP-s alpolgármestere az MTI-nek elmondta: az Ajka Városért Alapítvány tagjait eddig is megillette költségtérítés, csak most egy átalányösszeget állapítottak meg. Nem kell számlákat kiállítani, ésszerűsítésről van tehát szó – tette hozzá.
Az alpolgármester elmondta: hét bizottsága van az önkormányzatnak, s igaz ugyan, hogy a környezetvédelmi bizottságot racionális okból megszűntették, de a tevékenységet viszont nem. A gazdasági és a városfejlesztési bizottság átveszi a környezetvédelmi feladatokat, s az előbbi testület emiatt két taggal bővült is – mondta Horváth József. Az egyéb bizottsági tagsági és tanácsnoki átrendeződéseket is figyelembe véve (a tanácsnokok száma egyáltalán nem bővült) legalább évi kétmillió forintra tehető a megtakarítás – vélekedett az alpolgármester.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.