Akár 5 forinttal is drágulhat a benzin

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára 3,2 százalékkal emelkedett, a gázolaj esetében 0,8 százalékos áremelkedés volt tapasztalható.

A drágulást az optimistább világgazdasági megítélés miatti olajár-emelkedés eredményezhette. Mivel közben a forint árfolyama heti átlagban 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így nagy mértékben emelkedtek. A benzinár 3,4 százalékkal ment feljebb, míg a gázolaj 1 százalékos áremelkedést ért el – írja a GKI Energiakutató elemzése. Mindezek a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin 4-5 forintos, valamint a gázolaj 1-2 forintos literenkénti áremelését indokolják a hazai kutakon a GKI szakértői szerint. A Mol most szerdai árváltoztatásával 95-ös benzin literenkénti átlagára 417-418 forint lett, a gázolajé 425-426 forint maradt; a kutakon meglehetősen széles skálán mozognak az árak: a benziné 405-450, míg a dízelé 415-450 forint között.

-

A GKI elemzése megjegyzi: az elmúlt egy évben az üzemanyagárak alig változtak: a benzin nagyjából 2 százalékkal, a gázolaj ára körülbelül 4 százalékkal csökkent. Mivel közben a havi átlagkeresetek kicsit emelkedtek, tavalyhoz képest nagyjából 7 százalékkal több benzint és majdnem tizedével több több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

-

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.