Aktív ház 200 millió forintból

Miután a madridi Solar Decathlon versenyen hatodik helyet ért el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata Odooprojekt című pályázatával, egy aktív házzal, az épületet hazaszállították, és keddtől két éven át megtekinthető Budapesten, az egyetem központi épületének az udvarán.

A bemutatón Péceli Gábor rektor elmondta, az egyetem kiemelten kezeli a kutatás-fejlesztést, különösen azokat a projekteket, amelyek a fenntartható fejlődés szolgálatában állnak. Az USA-ban 2002-ben egyetemek közti versenyként indult Solar Decathlon, amelyet az idén Madridban rendeztek meg. A 45 pályázóból 18 mutathatta be a napenergiás házát, a magyar csapat a 6. helyen végzett. A mérnöki és szerkezeti megoldások, valamint a komfortkövetelmények kategóriában 2., az energiahatékonyság kategóriában pedig 3. helyezést ért el. A ODOO nevű projekt egy olyan 45 négyzetméteres, két személyre tervezett családi ház, amely az épületen kívül egy teraszt és az azt lezáró falat foglalja magába. A tetőn és az említett falon összesen 60 négyzetméternyi napelem termeli a villamos energiát, óránként 9 kilowattot képesek előállítani. A falakat és a tetőt 24 centiméter vastag cellulóz – újságpapírból készült – hőszigeteléssel látták el. A padlóban és a mennyezetben lévő csőkígyó, illetve légcsatornák biztosítják a hűtést és a fűtést, amelyet levegő-víz hőszivattyú táplál. A nappali többlet energia a hálózatba kerül, az éjszakai – jóval kevesebb – áramot pedig onnan vételezi a ház. Az épület 100 millió forintba került, de a teljes projekt – beleértve a madridi ki- és a hazaszállítást is – 200 millió forint értékű. Ennek negyedét adta a főszponzor Siemens Zrt., és ennyivel járult hozzá az állam is. A költség másik felét több mint hetven kisebb szponzor biztosította anyagban, eszközben és készpénzben. A ház sorozatban is gyártható lesz, és akkor már jóval olcsóbbá válik.

odooproject

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. Ettől van sokkal jobb és sokkal olcsóbb !!!