Kezdőlap / Témakörök / Szélenergia / Átadták Latin-Amerika legnagyobb szélerőművét
Tudj meg többet: Szélenergia
La Ventosa (Mexikó, Oaxaca állam) - A világ egyik legnagyobb, egyben Latin-Amerika legnagyobb szélerőműparkját avatták fel a dél-mexikói Oaxaca államban, egy olyan szeles vidéken, hogy a térség legnagyobb városa is az állandóan fújó erős szélről kapta a Szeles város (La Ventosa) nevet.

Átadták Latin-Amerika legnagyobb szélerőművét

La Ventosa (Mexikó, Oaxaca állam) – A világ egyik legnagyobb, egyben Latin-Amerika legnagyobb szélerőműparkját avatták fel a dél-mexikói Oaxaca államban, egy olyan szeles vidéken, hogy a térség legnagyobb városa is az állandóan fújó erős szélről kapta a Szeles város (La Ventosa) nevet.

A mexikói Cemex, a spanyol Acciona és Iberdrola közös, 780 millió dolláros (176 milliárd Ft) beruházásaként megvalósult Eurus Park 167 turbinája 250 megawatt elektromos áramot termel majd, ha mindet üzembe helyezik (egyelőre csak 25 turbinát adtak át).

La Ventosa a Csendes-óceán partján, Mexikó déli részén található, a Tehuantepeci-földszorosban, ahol a szél sebessége eléri a szélerőművek számára ideális óránkénti 75-120 kilométeres sebességet. Az avatóünnepség résztvevői kénytelenek voltak fejükhöz szorítani kalapjukat, hogy a szél el ne fújja.

Mexikó a világon az egyik legjobb széladottságokkal rendelkező ország, ennek ellenére jelenleg a szélenergia csak 2 százalékkal részesedik az elektromosáram-termelésből. A kormány tervei szerint 2012-re a szélenergia segítségével már 2500 megawatt áramot fognak termelni, még hosszabb távon pedig ennek a megduplázását tervezik.

Lorenzo Zambrano, a Cemex elnöke elmondta, hogy az Eurus Park Latin-Amerika legnagyobb szélfarmja, egy félmillió lakosú város árammal való ellátására képes, de termelése az országban működő cementművek energiaszükségletének 25 százalékát fogja kielégíteni. “Ami különösen fontos, a szélturbinaparknak köszönhetően a légkörbe évente 600 ezer tonnával kevesebb széndioxid kerül”.

A komplexum hétvégi átadása előtt a Szélenergia-ellenes Front közel 200 tagja elzárt egy közeli országutat, ami miatt a megnyitó ünnepség nem volt zavartalan. A csoport tagjai azt mondják, a parasztokat becsapták a földek kisajátításakor, túl alacsony árat fizettek a felvásárolt telkekért.  Felipe Calderón elnök elmondta, hogy az ilyen projektek új lendületet adhatnak Oaxaca, az egyik legszegényebb mexikói állam fejlődésének.

Mexikó azért is keresi az alternatív – megújítható – energiaforrásokat, mert csökkenőben van olajbányászata: tavaly 9,2 százalékkal esett vissza a kitermelés.

Az itt élő lakosság nagy része zapoték indián, akik már megérték, hogy földjeikre “idegenek” vetettek szemet. Az 1850-es években, amikor az Egyesült Államoknak ezen a földszoroson utakra volt szüksége áruinak szállításához, már próbálkoztak azzal, hogy megépítsék a Panama-csatorna vasúti alternatíváját.

Ajánlott tartalom

Újabb szélerőműparkot vesz az Alteo

Az Alteo Nyrt. adásvételi szerződést írt alá a EIH Termelő és Szolgáltató Kft.-vel a tulajdonában lévő, 7 toronyból álló, 15 megawatt (MW) összteljesítményű bábolnai szélerőműparkot működtető társaság, a Pannon Szélerőmű Villamosenergia Termelő és Értékesítő Kft. megvásárlásáról - közölte az Alteo Nyrt. az MTI-vel.