Az áram ötöde már megújuló forrásból jön

A Renewables 2014 Global Status Report című, megújuló energiaforrásokról szóló világméretű jelentés szerint 2013-ban a Földön elhasznált elektromosság 22,1 százalékát már megújuló forrásokból állították elő.

Az érték ráadásul nőni fog, mivel egyre több ország keres alternatív, tiszta energiaforrást. A jelentés szerint a vízenergia globális szinten 16,4 százalékát adja az áramellátásnak, a nap- és szélenergia pedig 5,7 százalékát.

A legtöbb befektetést megújuló energiába Kína adja, a második az USA, viszont náluk csak 13 százalék a felhasználás, ami kevesebb, mint a fent említett világátlag. Ez azért van, mert az USA összességében rengeteg energiát és elektromosságot használ. Az átlagot felfele húzza még Ausztria és Costa Rica, amelyek elektromosságuk nagy részét megújuló forrásokból szerzik be.

A jelentés egyébként Magyarországot a zöld energiát jól hasznosító európai országok közé sorolja. A 2012-es adatok szerint most a teljes energiaellátás 7,8 százalékát adja megújuló energia nálunk, amit 2020-ra 11 százalékra emelnnk. Ha ebből csak a hűtés-fűtést nézzük, 18,9 százalék a cél.

Magyarország a geotermikus energia hasznosításában kiemelkedő: világszinten hatodikak vagyunk, előttünk sorrendben Kína, Törökország,  Izland, Japán és Olaszország szerepel csak. Ezek az országok együtt a világ teljes geotermikus kapacitásának felét adják. A jelentés kiemeli a Miskolcon létesített geotermikus erőművet is, mellyel egy lakótelepet látnak el.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.