Az energiadesigner útja

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karán olyan újítások, felfedezések születnek, melyek hallatára a legtöbben el sem hisszük, hogy ilyen egyáltalán lehetséges.

Pedig az, amit eddig csak fantasy filmekben láthattunk, itt van megérinthető közelségben, a jövő elérkezett, s felváltja a jelent. Havonta újabb és újabb érdekességekkel találkozhatnak laikusok is a Nyitott Egyetem előadássorozaton, melyen március 2-án Ifj. Dr. Kistelegdi István, a PMMK oktatója tartott előadást egy frissen született szakágról, az energiadesignról.

Mindenkinek van valamiféle létrája, csak máshogy támasztja oda a fenntarthatósághoz. De mitől lesz egy épület fenntartható, több, mint csupán négy fal és egy tető? Hogyan tudunk olyan épületeket létrehozni, melyek sem az anyag, sem az energiakörforgási rendszerekben nem okoznak káros hatásokat az ökoszisztémára? Hogyan lehet az építészet adaptív, környezeti hatásokra reagáló? Ezekre a kérdésekre ad választ és kínál megoldásokat a most születő tudományág, az energiadesign.

Kaméleon épület?

Az energiadesign szerves tervezési látásmód, mely azt tartja vezérelvének, hogy olyan tereket alkosson, melyek szépek és energiahatékonyak is egyben, vagyis az épület minden eleménél a használhatóságra kell törekedni, és arra, hogy az épület könnyedén alkalmazkodjon a természethez, a külső körülményekhez. Ez az új felfogás azon ősi megállapításhoz tér vissza, hogy a Föld mindent megad nekünk, amire szükségünk van, a nap, a víz, a szél energiája hatalmas lehetőség, csak a kezünket kell nyújtani érte.

Kistelegdi elmondta, hogy a technológia készen áll: olyan épületet is létrehozzunk ezen energiák segítségével, mely több energiát is termelhet, mint amennyire az épületnek magának szüksége van. „Viszont mi egyelőre csak dobozokat építünk, melyek tele vannak ugyan gépekkel, de nem képesek ellátni magukat. Mintha egy motorcsónakot állítanánk szembe a vitorláshajóval. Ha összehasonlítunk egy dobozt az energiadesigner épülettel, a vitorláshajó alkalmazkodik az adottságokhoz, és ellátja magát.” Kistelegdi csapata fénytechnikával, árnyékolás-és fényvezetéssel foglalkozik tudományos szinten- vagyis például azzal, hogy hogyan tudunk a napfény megfelelő felhasználásával fűteni, vagy ablak nélküli tereket világítani. De foglalkoznak azzal is például, hogy hogyan lehet a szél energiáját szellőzéshez, a víz energiáját hűtéshez felhasználni.

Az energiadesigner épület burokszerkezete Kistelegdi szerint összehasonlítható az ember bőrével,  alkalmazkodóképességét transzformálni lehet az építészetben is. „Bizonyos élő szervezetek megváltoztatják például fizikai tulajdonságukat. Mi ezeket a működési elveket keressük. Mindez nem azt jelenti, hogy mimóza formájú szerkezetet akarunk, vagy hogy az épület úgy fog kinézni, mint egy kaméleon, de működési elvében úgy fog működni, mint ezek.”  A külső burok szabályozza az épület energiaháztartását, erre a burokra csapódnak a különböző energiák, melyeket felhasznál az épület.

Rolling Stones

Kistelegdi tervei alapján ez az új felfogás érvényesülhet Pécs egyik legnagyobb projektjén, a Science Building-en, a természettudományi oktatás, kutatás, innováció fellegvárán. A három épület a tervek szerint dűlőről leguruló köveket formál majd. A Science Building mint épület is megtestesíti azt, mely a benne zajló szellemi munkát jellemezni: a kutatást, az újítást, a környezetbarát technológiák használatát. Megvalósult projekt immár a kistelegdi cigány kultúrközpont, 95%ban újraépíthető anyagokból épült, télen és nyáron is üzemeltethető épületegyüttes, mely iskolának, koncerteknek, kiállításoknak ad otthont.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.