Az energiagazdálkodás, az energiatakarékosság fontosságáról szólt az idei ÖKO-Sziget

A környezetszennyezés problémája összetett kérdés, így leküzdése is csak holisztikusan képzelhető el.

Ha sokat fogyasztunk, akkor sok energiát használunk fel, sok hulladékot termelünk, mérgezzük a levegőt, a talajt és a vizeket. Ezért a környezetre nehezedő terhek enyhítése is csak egy nagyobb összefüggésrendszerbe helyezve képzelhető el, amelyben az energiafogyasztás, energiagazdálkodás csak egy, igaz, fontos tényező a sok közül – röviden így foglalható össze az V. ÖKO-Sziget üzenete. A rendezvény fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök, szakmai védnöke pedig Lányi András környezetvédő, az ELTE egyetemi docense volt. A rendezvényt a Víz Világnapjához kapcsolódóan, március 21-22-én immár ötödik alkalommal szervezte meg Szigetmonostor Önkormányzata, az Ökológiai Művelődés Alapítvány, valamint az Outdoor Mission Kft. A kétnapos programsorozatra Szigetmonostor 100 kilométeres körzetéből hívtak meg iskolákat. Budapestről, Telkiből, Fótról, Dunakesziről, Érdről, Szentendréről, Budakalászról, Nagytarcsáról, Dunabogdányból és természetesen Szigetmonostorról érkeztek gyerekek és kísérők, összesen csaknem ezren.

Az ÖKO-Sziget megnyitó ünnepségén a szokásos megnyitó beszédek mellett ezúttal három előadás hangzott el. A megnyitón Molnár Zsolt, Szigetmonostor Község polgármestere köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta: a település biztosítja a főváros vízkészletének 80 százalékát, így az önkormányzat elkötelezettsége a fenntarthatóság, a környezetvédelem iránt nem esetleges, hanem belülről fakad. Hiszen ahhoz, hogy a víz tiszta legyen a környezetet, a talajt kell folyamatosan és rendszerezetten tisztán tartani. Lőrinczi István főszervező, az Outdoor Mission Kft. ügyvezető igazgatója, az Ökológiai Művelődés Alapítvány kuratóriumi elnöke a környezetvédelem holisztikus megközelítésének szükségességét emelte ki. A rendezvény célja ennek megfelelően mindenkor az, hogy a gyerekek megértsék, a környezeti problémák nagyon összetettek, így a környezetvédelem ügye is csak egy szélesebb összefüggésrendszerbe helyezve értelmezhető.

Kiemelte: a rendezvényt fontos a helyén kezelni, hiszen ez a két nap csak arra elegendő, hogy a gyerekeknek egy erőteljesebb impulzust adjon a környezet védelmére, az Outdoor Mission Kft. ezért idén júliusban egyhetes turnusokban Életrevaló néven olyan tábort szervez Szigetmonostor külterületén az érdeklődő általános iskolásoknak, ahol nomád körülmények között tanítják meg a diákokat együttélni a természettel. Szó lesz a Föld, a földi élet kialakulásáról, alapvető csillagászati és meteorológiai fogalmakról, a gyerekek megismerkedhetnek a Szentendrei-sziget élővilágával, mini laboratóriumban elemezhetik a Duna vízének állapotát. A cél, hogy megszeressék a természetet, hiszen, ha ez megtörténik, akkor már nem akarják bántani. A megnyitó rendezvény első előadója, Harmat Ádám, a WWF Éghajlatváltozás és energia programvezetője volt. A klímaváltozás és az energiafogyasztás összefüggése című előadásában egyebek között arról beszélt, hogy a felhasznált energiának még mindig kb. a 80 százaléka fosszilis energia. Ha sikerülne is teljes mértékben leállítani a CO2-kibocsátást, a légkörbe már kibocsátott szén-dioxid még 100 évig fejtené ki áldatlan hatását. Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója Egy lehetséges megoldás: a megújuló energia jelentősége, hatásai, szerepe című előadásában igyekezett a pozitívumokra koncentrálni.

Amint elmondta, az elmúlt 20 évben az energetikai technológiák hatalmas fejlődésen mentek keresztül, az energia demokratizálódott, egy fogyasztónak ma már van beleszólása abba, hogy kitől, mennyi és milyen forrásból származó energiát akar vásárolni. A megújuló energetika nagyon gyorsan fejlődik, és a teljes élettartamra vetítve a megújuló energia ma már egyes elemeiben versenyképes a fosszilis energiával. A megújuló energia legnagyobb problémájára, a tárolásra 10 éven belül lesz megoldás. Megjegyezte: a hazai erőműpark 60 százalékát cserélni kell a következő 10 évben, és egyáltalán nem mindegy, hogy mire cserélik a meglévő, elavult erőműveket. Lányi András, az esemény szakmai védnöke, A klímaváltozás társadalmi okai és következményei címmel tartott előadást. Felidézte, hogy március közepén Rómában járt, ahol rengeteg fiatal tüntetett a klímaváltozás ellen. Budapesten sajnos jóval kevesebben vonultak az utcákra, úgy tűnik, minket, magyarokat még mindig nem izgat eléggé a klímaváltozás problémája. Ugyanakkor az olasz fiatalokat látva az a kérdés is felmerült benne, vajon belegondoltak-e a tüntetők, hogy tulajdonképpen önmaguk ellen tüntetnek. Le tudnak-e ők maguk mondani a repülésről, az autózásról, a hamburgerevésről? A helyzet azért tűnik reménytelennek, mert olyan mértékű életmódváltozásra lenne szükség, amit mi biztosan nem fogunk végrehajtani. Az ÖKO-Szigetre kilátogató iskolásokat korosztályra szabott kötött és bárki által szabadon látogatható programok várták. A kötött programok keretében az 1-2. osztályosok részére öko-játszóteret állítottak össze a szervezők. A cél az volt, hogy a legfiatalabbak játék közben több környezeti témával is – pl. a hulladékok fajtái, szelektív gyűjtésük – megismerkedhessenek. Ezen kívül farmlátogatáson vettek részt, ahol a lokális és a távolról érkező élelmiszereknek az energiafelhasználással kapcsolatos összefüggéseire ébredhettek rá.

A 3-4. osztályosok egyrészt egy klímakiállítás keretében ismerkedtek meg a környezeti problémákkal, és azok összefüggésrendszerével. Másrészt egy játék során megtapasztalhatták azt is, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az ökológiai rendszer elemei, és hogy mennyire sebezhető ez a rendszer. Az 5-6. osztályosokat egy, a szervezők által fejlesztett megújulóenergia-tanösvény várta, amely számos eszköz segítségével szemléletesen mutatta be az energia előállításának lehetséges alternatíváit. A tanösvény elemeivel, majd az utána következő energiatakarékos háztartási eszközök bemutatásával példákat vonultattak fel a szervezők a „hogyanokra”, és közben válaszokat igyekeztek adni a „miértekre”. A 7-8. osztályosok ökolábnyom workshopon vehettek részt. A foglalkozás során a gyerekek 6 kiemelkedően fontos környezeti problémáról gyűjtenék össze a tudásukat, a problémákkal kapcsolatos ismereteiket, amelyeket egy szakemberrel átbeszéltek.

A szabadon látogatható programokat szakmai partnereink nyújtották: a Duna-Ipoly Nemzeti Park, az MTA Ökológiai Kutatóközpont és az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ugyancsak a szabad programok keretében ismerkedhettek meg a gyerekek az Életrevaló tábor egyes eszközeivel, valamint látogathatták meg helyi gazdák portáit. Az eseményről elsősorban médiatámogatóinknak köszönhetően értesülhetett a közvélemény. Médiatámogatóink: az alternativenergia.hu, az Élet és Tudomány, a greenfo.hu, az Ozone TV, a Piac és Profit, a ReCity Magazin, a Szabad Föld, a Tilos Rádió és a zöldportálok együttműködése, a Zöldunió.

Az ÖKO-Sziget színvonalas megrendezéséhez szükséges anyagi hátteret, helyszínt és az eszközök egy részét támogatóink biztosították: Szigetmonostor Község Önkormányzata, a Szigetmonostor Faluház és Klímapark, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt., a Folprint Zöldnyomda Kft. és a FoReGo Magyarország Kft. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a gyerekeknek szóló, a témába vágó kiadványokkal támogatta az ide ÖKO-Szigetet. A szigetmonostori Idősek Klubjának önkéntesei pedig immár ötödik éve segítették az ÖKO-Szigetre érkező osztályok eligazodását a helyszínen, és várták zsíros kenyérrel és forró teával a gyerekeket.

 

Képek forrása: Öko-Sziget / Szerző: Bognár Károly

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.