Egy Berlin melletti 300 hektáros területen készül felhúzni a Tesla a negyedik Gigafactory-ját, amelyben akkumulátorok és hajtásláncok mellett Model 3 és Model Y villanyautók is készülnének az európai piacra.

Berlini denevérek miatt késhet a Tesla Gigafactory építése?

Egy Berlin melletti 300 hektáros területen készül felhúzni a Tesla a negyedik Gigafactory-ját, amelyben akkumulátorok és hajtásláncok mellett Model 3 és Model Y villanyautók is készülnének az európai piacra.

A gyártó hamarosan már megkezdené a 40 millió eurós telken található erdők kivágását, a környezetvédelem jegyében pedig ígérik, hogy háromszor annyi fát ültetnek majd a környékben, mint amennyit elpusztítottak a Gigafactory 4 helyén, írja a teslasok.hu. A megoldás azonban nem ennyire egyszerű, hiszen a cégnek kötelessége figyelembe venni az erdőkben élő állatok helyzetét is, és mint kiderült, egy veszélyeztetett denevérfaj éppen itt alussza téli álmát. A helyi környezetvédők természetesen azonnal az állatok védelmébe álltak, de nem feltétlen szeretnék hátráltatni a Teslát, amit egyértelműen meg tudunk érteni. Éppen ezért segítenék a denevérek áttelepítését, ám figyelmeztették a Teslát, hogy fontos időben cselekedniük, ha nem szeretnének kárt okozni. A denevérek még legalább egy hónapig téli álmot alszanak, ezután pedig elkezdődik a párzási időszak, amelyben már nem szabad megzavarni az emlősöket. A hibernáció alatt történő áttelepítéshez ráadásul engedélyre lesz szüksége a Teslának, amit gyorsan kell beszereznie, hogy emiatt ne kelljen jelentősen eltolniuk a Gigafactory 4 építését. Vélhetően a döntéshozók, az állat- és környezetvédők igyekeznek majd a legjobb megoldást megtalálni, ám néhány lakos az ügy miatt már panaszkodott a régió vezetésének, ami bizonyára nem vet majd jó fényt a Teslára. A Gigafactory 4 beindítását 2021 júliusára tervezi a gyártó, ami hasonlóan szűk határidő, mint amit a kínai gyárukhoz szabtak. Ennek teljesítéséhez pedig nem megengedhető néhány hónapnyi csúszás, tehát a Teslának és a denevérek ügyében illetékeseknek gyorsan kell cselekednie.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.