Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Biodízel / Bioüzemanyaggal működő járdamosógépek Párizsban
Tudj meg többet: Biodízel
Párizs olyan "felmosógépekkel" akarja tisztán tartani járdáit, amelyek üzemanyaga használt étolajból nyert biodízel.

Bioüzemanyaggal működő járdamosógépek Párizsban

Párizs olyan “felmosógépekkel” akarja tisztán tartani járdáit, amelyek üzemanyaga használt étolajból nyert biodízel.

Kezdetben négy vagy öt járdamosógépet állítanak üzembe, amelyek fellocsolják, majd letisztítják a járdákat. Kísérleti jelleggel éttermekből összegyűjtött, feldolgozott étolajat fognak tesztelni üzemanyagukként – jelentette be Francois Dagnaud, a köztisztaságért és hulladékkezelésért felelős párizsi alpolgármester.
Az étolaj feldolgozásával előállított biodízelt 30 százalékos arányban keverik majd a közönséges dízelhez. A kísérlet végső célja az, hogy 5000-6000 járdamosógép működjön bioüzemanyaggal a francia fővárosban.

A polgármesteri hivatal ismertetett egy másik környezetkímélő kísérletet is, amelynek keretében folyami úton szállítanák el az újrafeldolgozható üveget Párizsból. Ez jóval kevesebb szennyezéssel járna, mint a jelenlegi rendszer, amelynek működtetéséhez évente 2500 teherautóra van szükség. A tervezet szerint a Szajnán és csatornáin szállítanák az üveghulladékot a Párizstól északkeletre fekvő Aisne megyében lévő feldolgozó üzembe.
A francia főváros illetékese szerint 2002 óta Párizsban évi 20 ezer tonnáról valamivel több mint 65 ezer tonnára nőtt az összegyűjtött üveghulladék mennyisége.

Ajánlott tartalom

A Tesla Model S ismét a legnagyobb hatótávú elektromos autó

Új rekordra emelte a Tesla a Model S Long Range Plus hatótávját, ezzel ismét felülkerekedve a konkurens Lucid Air papírra vetett számain.