Bírósági döntés romániai vízerőművek építéséről

A Natura 2000 Összefogás nevű civil szervezet másodfokon pert nyert a romániai Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium ellen.

A döntés értelmében nem épülhetnek vízerőművek a Natura 2000 hálózatba tartozó, és ezzel európai jelentőségű fajok és élőhelyek védelmét biztosító Sucu-Olteana és Bistra Marului folyókon. Az itt tervezett erőművek megépítéséhez korábban a helyi Környezetvédelmi Ügynökség már hozzájárult.

“Üdvözöljük a méltányos döntést. Örülünk, hogy a környezetünk és a természet sokszínűsége győzelmet aratott a befolyásos befektetőkkel szemben, akik hatalmukkal visszaélve gyors nyereségre kívántak szert tenni. Hatalmas sikert arattunk, ami precedens értékkel bír. Megmutattuk, hogy a környezetvédelmi jogszabályokat nem csak papíron szükséges betartani.”- fogalmazott Liviu Cioineag, a Natura 2000 Összefogás igazgatója. Emellett megköszönte a segítséget a támogatást nyújtó, WWF Románia szervezetének, valamint a temesvári Altitude Egyesületnek.

Jogi háttér

2014 februárjától a WWF Románia, a Környezetvédelmi Összefogás,  az Erdély Természetvédelmi Egyesület, valamint a hozzájuk csatlakozó civil lakosság a vízerőművek  építésének bojkottjára szólított fel, amihez a Caras-Severin-i Környezetvédelmi Ügynökség jóváhagyására volt szükség.

2014 Júniusában a romániai WWF online petíciójának keretében, több mint 6000 ember szólította fel a releváns hatóságokat a vízerőművek engedélyezésének elutasítására. Ezt a civil kezdeményezést a Környezetvédelmi Ügynökség figyelmen kívül hagyta, sőt a döntéshozatal során nem volt tekintettel a román energiastratégia környezetvédelmi ajánlásaira, valamint az érintett Natura 2000 területek vezetőinek tiltakozására sem.

2014 augusztusában a Natura 2000 Összefogás bírósághoz fordult annak érdekében, hogy elkerülje a vízerőművek építésével és üzemeltetésével járó környezeti pusztítást.

Első fokon pert nyertek, azonban a fejlesztők fellebbeztek. A végső döntés 2015 novemberében született meg, amikor a temesvári fellebbviteli bíróság elutasította a négy, Szárkő-hegység területére tervezett vízerőmű környezetvédelmi engedélyét.

Miért pusztítjuk környezetünket?

A projekt keretében tervezett négy erőmű a Szárkő-hegység Natura 2000 védettség alá eső területén,  a Sucu-Olteana és Bistra Marului folyókon épült volna meg. Ezek a védett területek különösen összetett természetes élőhelyek, az ökoszisztéma több mint 80%-a ma is az emberi beavatkozástól mentes, természetes állapotot őrzi.  A rendkívül gazdag és sokszínű élővilág változatossága jóval meghaladja a romániai országos átlagot. A vízerőművek két rendkívül ritka halfaj vándorlási útvonalát, és a part menti élővilág madár és állatfajait is veszélyeztetik.

A folyók és vizesélőhelyek védelme  a környezetvédelem szempontjából kulcskérdés. A WWF a Duna teljes vízgyűjtőterületén dolgozik azon, hogy a vízi energia hasznosítása megfeleljen a természetvédelmi szempontoknak és a valós társadalmi igényeknek.

Számos vízerőmű építését környezeti szempontból érzékeny területekre tervezik, aminek következtében ritka és veszélyeztetett fajok élőhelyei sérülhetnek.  További kockázat, hogy a vízerőművek hatása a tiszta vizű folyókra, a halászatra és a turizmusra igen kedvezőtlen következményekkel járhat.

A WWF igyekszik megállítani minden olyan vízerőmű építését, amiről bebizonyosodik, hogy üzemelésük nem fenntartható, és Natura 2000 hálózatba tartozó területeket veszélyeztetnek a Duna bolgár mellékfolyóin, vagy a Kárpátok romániai és ukrajnai vízfolyásain.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.