Egyedülálló pályázatot indított az MVM az energiatudatos hazai vállalkozások számára

„Az energiahatékonyság egyre inkább versenyképességi kérdéssé lép elő” – mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, a most induló pályázat fővédnöke.

Energiahatékonysági pályázatot hirdetett a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. energiakereskedő leányvállalata, az MVM Partner ZRt. Azon energiatudatos cégek pályamunkáit várják 2014. március 6-ig, amelyek már megvalósult, energiahatékonyságukat növelő intézkedéseiknek köszönhetően csökkentették energiafelhasználásukat. A programindító rendezvényen a pályázat fővédnöke, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter beszélt a kormányzat energiahatékonysági céljairól. Baji Csaba, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, a program célja, hogy szemléletváltozást érjenek el a hazai vállalkozások energiatudatosságának előmozdítása érdekében. Bally Attila, az MVM Partner ZRt., az egyik legnagyobb hazai tulajdonú energiakereskedő vállalat vezérigazgatója rámutatott, hogy a közhiedelemmel ellentétben az energiahatékonyság növelésével, akár komolyabb beruházás nélkül is, jelentős, akár 10 százalékos költségcsökkentés érhető el.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter hangsúlyozta, a Kormány a Nemzeti Energia Stratégiában és a Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Tervben megfogalmazta, hogy kiemelt szerepet szán az energiahatékonyság hazai fejlesztésének. Ez nem csak Magyarország energiabiztonságát, hanem hazánk versenyképességét is jelentősen növeli, akár már középtávon is. Fontos, hogy az MVM Partner ZRt. kezdeményezéseihez hasonló kampányok révén felhívjuk a figyelmet az energiatudatosság és az energiahatékonyság fontosságára.

2014. március 6-ig hazai mikro-, kis- és középvállalkozás nyújthatják be pályázatukat, amelyben már megvalósult energiahatékonysági intézkedéseiket mutatják be. A legjobb, legötletesebb pályázatot benyújtók a szimbolikus díjazás mellett növelhetik vállalkozásuk ismertségét, és 2014 májusában nyilvános szakmai konferencián mutathatják be pályázataikat a nagyközönségnek, valamint a téma iránt érdeklődő többi vállalkozás képviselőjének. A most induló program alapötlete a „jó példa átvételének” hatására épít. Célja, hogy a díjazott vállalkozások olyan széles körben alkalmazható energetikai megoldásokat mutassanak be, amelyek átvételével más hazai vállalkozások is növelhetik költséghatékonyságukat és csökkenthetik energiafelhasználásukat.

Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: „Az MVM Csoportnak, mint legnagyobb nemzeti tulajdonú integrált energetikai vállalatcsoportnak hazánk energiabiztonságának megteremtése és biztosítása mellett óriási felelőssége van abban, hogy piaci súlyának, nemzetgazdasági jelentőségének megfelelő szerepet vállaljon a társadalmat érintő ügyek támogatásában. Kötelességünk, hogy formáljuk a lakosság és a vállalati szereplők gondolkodását, véleményét az energetikáról és az energiatudatos működésről. Bízunk benne, hogy a most induló kezdeményezéssel pozitív irányú szemléletváltozást érhetünk el.”

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egy friss felmérés eredményei alapján a hazai vállalkozások közel harmadánál az energiatudatosság csak másodlagos szempont, és Nyugat-európai versenytársaikhoz képest átlagosan 40 százalékkal több energiát használnak fel működésük során. Ez nem csak környezeti, de gazdasági szempontból is súlyos hátrányt okoz a hazai vállalatoknak a piaci versenyben. Az energiahatékonyság így először a vállalkozások, majd később a nemzetgazdaság szintjén is egyre inkább versenyképességi kérdéssé lép elő.

„Tapasztalataink azt mutatják, hogy bár a vállalkozások sok esetben tisztában vannak az energetikai beruházások szükségességével, a várható költségek és a lassú megtérülés eltántorítja őket a megvalósítástól. Szeretnénk megmutatni, hogy nagyobb beruházás nélkül is elősegíthetik vállalkozásuk energiahatékonyabb működését. Nem szükséges óriási összegeket befektetniük ahhoz, hogy energiafelhasználásukat, ezáltal költségeiket is jelentős mértékben, akár évi 10 százalékkal is csökkenthessék” – hívta fel a figyelmet Bally Attila, az MVM Partner Energiakereskedelmi ZRt. vezérigazgatója.

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások 2014. március 6-ig nyújthatják be pályázatukat a www.energiatudatossag.mvmp.hu oldalon. A beérkező pályázatokat neves hazai gazdasági szakértőkből és döntéshozókból álló zsűri bírálja el. A testület munkájában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében részt vesz Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár, a Miniszterelnökség részéről Csepreghy Nándor kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, míg a Nemzetgazdasági Minisztériumot dr. Lenner Áron Márk belgazdaságért felelős helyettes államtitkár képviseli. Márton Péter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, valamint Balázs Tibor a SEED Kisvállalkozás Fejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója is segíti a szakmai zsűri munkáját.

A győztes pályázók díjazására, valamint a díjazott pályaművek bemutatására 2014 májusában, a program zárásaként megrendezett szakmai konferencián kerül sor.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.