Együtt dolgozik a Coca-Cola és a WWF a Szabadság-sziget megmentéséért

A Mohács környékén elterül, 47 hektárnyi összterületű Szabadság-sziget természetes élővilága az utóbbi 30 évben komoly veszélybe került.

Az akkor még magántulajdonban lévő szigetnél 1982-ban kő keresztgátat emeltek a hajózási viszonyok javítása érdekében. Ennek hatására az üledék lerakódásának természetes folyamata annyira felgyorsult, hogy 30 év alatt 80-100 évnyinek megfelelő hordalék rakódott le területen. A sziget így lassan elkezdett összeolvadni a szárazfölddel – aminek következtében erősen megfogyatkozott itt a mellékági körülményeket kedvelő fajok száma. Ezért Mohács polgármesterének megkeresésére a WWF Magyarország úgy döntött, megkísérli a Margitsziget-méretű Szabadság-sziget rehabilitációját. Az iszapkotrás 2012 júliusában kezdődött meg: azóta 160 000 köbméternyi hordaléktól szabadították meg a mellékágat. A kőgát is alacsonyabb lett két méterrel, a benne található vízvezetéket pedig irányított fúrással a meder alá helyezték. Az egyik legnagyobb üdítőgyártó cég az elmúlt 5 évben közel 100 millió forinttal támogatta a környezetvédelmi törekvést. Pogány Éda, a Coca-Cola közkapcsolati és kommunikációs igazgatója szerint ugyanis felelős nagyvállalatként fontosnak tartják, hogy a vízvédelmet szolgáló kérdésekben az élen járjanak, és saját környezeti terhelésüket is minél inkább csökkentsék.
A Szabadság-sziget rehabilitációs projektje az idén befejeződik, de ezzel még nem zárulnak le a sziget élővilágának megmentésére irányuló feladatok. Siposs Viktória, a WWF Magyarország projektvezetője az Egyenlítő hétfő esti adásában felhívja arra is a figyelmet, hogy a betolakodó invazív fafajok (így például az amerikai kőris) irtása és az őshonos nyárfák, füzek ápolása folyamatos odafigyelést igényel a jelenleg a sziget vagyonkezelőjeként jegyzett Duna-Dráva Nemzeti Park részéről. Az állatok védelméről sem szabad azonban megfeledkezni: a WWF aktuális kampányában ismert emberek vettek védőszárnyaik alá olyan, a szigeten élő állatokat, mint a fekete gólya, a vidra és a halványfoltú küllő. A cél, hogy rámutassanak arra, hogy a Szabadság-sziget védelme mindannyiunk felelőssége!

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.