Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / El Ninó: Elfogyott az ivóvíz a mikronéziai Palaun

El Ninó: Elfogyott az ivóvíz a mikronéziai Palaun

Pár hét alatt teljesen kifogyhatnak a vízből a mikronéziai Palau lakói az El Ninóként ismert éghajlati jelenséget kísérő szárazság miatt. A 20 ezer lakosú, 241 szigetből álló országban a múlt hónapban szükségállapotot hirdettek ki története egyik legsúlyosabb aszálya miatt.

A Nemzeti Válságtanács felvette a kapcsolatot a japán és a tajvani kormánnyal, amelyektől eszközöket és ivóvizet remél. A tanács jelentése szerint a jelenlegi vízkészletet figyelembe véve, a fogyasztás mértékének változatlansága mellett két-három héten belül teljesen kifogyhatunk az ivóvízből. Pedig Palau fővárosában, Kororban már most is napi alig három órán át van vezetékes víz, és az iskolák csak fél napig vannak nyitva, mert nem tudnak megfelelő mennyiségű folyadékot biztosítani a tanulóknak. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) várakozásai szerint a 2015-ben újra felbukkant El Nino az idei év első felében meghatározhatja a térség éghajlatát.

A Marshall-szigetek és a Mikronéziai Államok Szövetségének vezetése is szükségállapotot hirdetett, de Guam és az Észak-Mariana-szigetek lakossága sem látott sok csapadékot az utóbbi időben– írja az MTI.

Ajánlott tartalom

Miket nem tüzelhetek el a kazánban?

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium.