Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / Elektromos töltőket telepítettek a Budai Várnegyedbe
Tudj meg többet: Elektromos autó

Elektromos töltőket telepítettek a Budai Várnegyedbe

Elektromos járművek töltéséhez szükséges berendezéseket telepített a Várnegyedben két helyszínen – a Lovas úton, a Murad-lift közelében, illetve a Várkert Bazár mélygarázsában – a Budavári Önkormányzat.

A Budai Vár és környéke közlekedésének fejlesztését célzó európai uniós program részeként, a környezeti fenntarthatóság jegyében üzembe helyezett töltőket szerdán sajtótájékoztatón mutatta be Dr. György István, Budapest Főváros kormánymegbízottja, Dr. Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere és Horváth Csaba, a már három elektromos taxit üzemeltető Budapest Taxi ügyvezetője.

A KSH adatai szerint 2014 végén még mindössze 170 elektromos autó közlekedett az országban. Ugyanakkor szinte nincs olyan nap, amikor ne adna hírt a sajtó valamilyen, elektromos autókkal kapcsolatos újításról. Nemrég például arról lehetett olvasni, hogy 2017-re mintegy 250 járműből álló, elektromos taxiflottát hoz létre az osztrák főváros; hogy a zöld autóknak Stockholmban és Londonban nem kell dugódíjat fizetniük; hogy Hollandiában adókedvezményekkel támogatják az e-autózást, nincs útdíj és parkolási, valamint várakozási díj; vagy hogy például Észtországban gyorstöltő rendszereket helyeztek üzembe minden ötezer főnél nagyobb körzetben, és minden főútvonalon legalább 60 kilométerenként. Szakértők egyetértenek abban, hogy az elektromos gépjárművek érdemi terjedésében ezek a villámtöltők játsszák a legnagyobb szerepet. Ezek biztosítják ugyanis az elektromos autók feltöltését, azaz működőképességét.

– A kormány elkötelezett aziránt hogy segítse a környezetbarát, elektromos járművek mielőbbi elterjedését. Ennek része a zöld rendszám is, amely a tervek szerint a jövőben számos kedvezményt biztosíthat majd – hangsúlyozta dr. György István. Budapest kormánymegbízottja elmondta, a Nemzetgazdasági Minisztériumban most készül az a tervezet, amely tartalmazza a zöld rendszámos autók használatához kapcsolódó kedvezményeket. Ezeket heteken belül megismerhetjük. – Az önkormányzatok is biztosíthatnak ilyen engedményeket; az I. kerület például abban is élen jár, hogy ingyenes parkolást nyújt a zöld rendszámos autóknak. György István kiemelte: eddig 9 zöld rendszámot adtak ki az országban, ezek közül az első a Budavári Önkormányzaté.

-

A Budavári Önkormányzat elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelem mellett, ez pedig illeszkedik mindazon úttörő jellegű, szemléletformáló intézkedések sorába, amelyet az elmúlt években megtett az önkormányzat – jelentette ki Nagy Gábor Tamás. A polgármester hozzátette: a budavári Képviselő-testület ezért szeptember 24-én – az országban az elsők között – döntött arról, hogy támogatja az e-mobilitás terjedését, és a zöld alapszínnel ellátott forgalmi rendszámmal rendelkező környezetkímélő gépjárművek számára október elsejétől ingyenessé teszi a parkolást az I. kerületben. Emellett az elmúlt évek egyik legjelentősebb kerületi fejlesztésének, a Budai Vár és környéke közlekedésének korszerűsítését célzó programnak az egyik fő célkitűzése a Várnegyed gépjárműforgalmának és az azzal járó környezeti terhelésnek a csökkentése volt. E projekt részeként, bruttó 31 millió forintos beruházással állította üzembe a két villámtöltőt a Budavári Önkormányzat.

Mindkét berendezés úgynevezett Terra 53 CJG típusú töltő, amely jelenleg a világ az egyik legkorszerűbb készüléke, több szabvánnyal is kompatibilis, és egyidejűleg két gépjárművet tud 15–30 perc alatt menetkészre feltölteni. A töltőberendezések telepítésének kivitelezője az SWR Bauconsulting Tanácsadó Kft. volt, magukat a berendezéseket pedig az ABB Kft. szállította. A töltőket a Budavári Önkormányzat működteti, a felügyeletüket, illetve a non-stop diszpécserszolgálatot a Budavári Kapu Kft. látja el.

-

A villámtöltőket egy speciális töltő kártyával díjmentesen használhatják az elektromos autók tulajdonosai – jelentette be Nagy Gábor Tamás, hozzátéve: a Budavári Önkormányzat megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Jedlik Ányos-terv részeként várható jogszabályi változások fényében hosszabb távon is ingyenes maradhasson a villanytankolás a kerületben. A töltőberendezések használatához szükséges kártyát az önkormányzat Kapisztrán téri ügyfélszolgálati irodájában egyszeri regisztrációs díj ellenében igényelhetik az ügyfelek.

Ajánlott tartalom

Több száz elektromos taxi állhat forgalomba Budapesten

Eredményes az elektromos taxik beszerzését szolgáló pályázat, mintegy 280 új gépjármű megvásárlását támogatja a kormány csaknem 2,3 milliárd forintból - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.