Elkezdődött a dunaföldvári etanolüzem környezetvédelmi eljárása

Elindította a zöldhatóság a Pannónia Ethanol Zrt. dunaföldvári bioetanol-üzemének környezetvédelmi engedélyezési eljárását, az erről szóló tájékoztatást pénteken tette közzé honlapján a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (KKTVF).

A kiemelt beruházásnak minősített üzem környezeti hatásvizsgálatára és környezetvédelmi engedélyezési eljárására négy hónap áll rendelkezésre – közölte az MTI-vel Benyovszki Judit, a KKTVF sajtóreferense.
A kormányrendelet szerint a beruházásnál az építésügyi engedélyezés terén első fokon a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Pécsi Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság, másodfokon az ipari ügyekért felelős miniszter jár el. Az építésügyi szakhatóság első fokon a Dél-Dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal, másodfokon az építésügyekért felelős miniszter lesz.

Benyovszki Judit felhívta a figyelmet arra, hogy a kiemelt beruházásnál a szakhatósági állásfoglalásokat 15 napon belül kell megadni, ugyanakkor a környezetvédelmi engedélyezési eljárás ideje nem rövidebb.
A sajtóreferens tájékoztatása szerint előfordulhat, hogy négy hónapnál gyorsabban befejeződik a környezetvédelmi eljárás, 2010. május 26. előtt azonban biztosan nem zárul le, ekkor tartanak a tervezett bioetanol-üzemről közmeghallgatást Dunaföldváron.
Az ír Ethanol Europe Ltd. magyar leányvállalata, a Pannonia Ethanol Zrt. 97,2 millió eurós, mintegy 25 milliárd forintos költséggel építi fel az új üzemet. A 2011 végére elkészülő gyár évi 600 ezer tonna kukoricát dolgoz fel, amelyből 186 ezer tonna etanolt – üzemanyagot – és 195 ezer tonna szárított kukoricatörkölyt állítanak elő. Az új gyár 77 főt foglalkoztat majd.

Ajánlott tartalom

Az ingyen energiát hozhatja el a hullámerőmű?

A finn AW-Energy a hullámok erejét hasznosítaná Waveroller technológiájával.

Nincs hozzászólás

  1. Sajnos az E85 ugyanúgy mint a biodízel nem nevezhető zöldenergiának. KIMUTATTÁK, hogy előállítása Co2-ben mérve többe kerül mint a szénhidrogén alapu üzemanyag. Kizárólag a támogatásoknak és a kisebb adótartalomnak köszönheti olcsóbbságát.
    Elterjedése továbbá magával húzza a mezőgazdasági termékek árának emelkedését is, csak ezeket már nem reklámozzák! A nép meg örül, hogy olcsóbban jut üzemanyaghoz, de milyen áron? Drágább élelmiszer és adóforintokból (eurókból) támogatott, kevesek érdekeit képviselő úton.

  2. Kedves Baradlay!
    Én nem tudtam,csak sejtettem,hogy ez több Co2 kibocsájtással jár!Kérlek küld meg,hogy hol lehet utána olvasni!
    Én azt látom,hogy felvásárolják a kukoricát x Ft-ért,kinyerik belőle a bioetanolt,a szárított kukoricatörkölyt meg 2xFt-ért eladja,a hulladékot,vagy mellékterméket!
    Ami az egészben a legborzasztóbb,az az,hogy nem mi építjük,nem nekünk termel profitot!András