Először kaptak egészségügyi kártérítést fukusimai lakosok

Első alkalommal ítélt meg kártérítést egészségügyi indokokra hivatkozva egy kormányzati békéltető testület a 2011-ben balesetet szenvedett Fukusima-1 atomerőmű környékéről kitelepített embereknek – jelentette hétfőn az NHK japán televízió.

Iitate település Nagadoro kerületének 180 lakosa közül a terhes nők és a 18 éven aluliak egymillió jent (mintegy 2,26 millió forint), a többiek pedig félmillió jent kapnak az erőművet üzemeltető TEPCO energiavállalattól a testület döntésének értelmében, amiért radioaktív sugárzásnak voltak kitéve a két évvel ezelőtti baleset után. Az iitateiek a többi, az erőmű környékéről kitelepített emberhez hasonlóan korábban már kaptak kártérítést a cégtől az evakuálás miatt, az azonban most fordul elő először, hogy a radioaktív sugárzásra és esetleges jövőbeli egészségügyi szövődményeire hivatkozva kompenzálják a katasztrófa által érintetteket. Iitate lakóit egy hónappal a 2011. márciusi erőműbaleset után szólította fel otthonuk elhagyására a kormány a magas radioaktivitás miatt. Nagadoro kerületét a sugárzás miatt a kormány meghatározatlan időre lakhatatlan területnek nyilvánította. A TEPCO ellen számos csoportos kereset folyik japán bíróságokon és a kormányzati békéltető testület előtt az atomkatasztrófával kapcsolatban. A parlament pedig nemrég arról határozott, hogy a kárvallottak a korábban megszabott hároméves időhatáron túl is érvényesíthetik követeléseiket a céggel szemben. Hétfői sajtóhírek szerint a céget perlők sorához hamarosan a környezetvédelmi minisztérium is csatlakozhat, amely a fukusimai sugármentesítés 16,5 milliárd jenes költéségét akarja behajtani a vállalaton.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.