Emberi erővel hajtott helikopter világrekordot döntött

A Maryland Egyetem tanulói terveztek egy emberi erő hajtotta helikoptert, melyet Gamerának neveztek el.

A géppel az a fő céljuk, hogy megnyerjék a 250,000 dolláros Sikorsky díjat. Bár még nem sikerült megnyerniük a díjat, az esélyeik egyre nagyobbak. Pár nappal ezelőtt, az egyik diák, Judy Wexler, megdöntötte az országos rekordot, a leghosszabb emberi erő hajtotta repülését, ezzel párhuzamosan pedig a világrekordot, a leghosszabb emberi erő hajtotta repülését nő által.  Július 12.-én, Wexler 12 másodpercig hajtotta a Gamerát, ami új rekord. Az eddigi országos csúcs 4 másodperc volt, amit ugyancsak a Gamera állított fel. Egy nappal a rekordállítás előtt, a gép lezuhant, és a mérnökök egész éjjel a javításán dolgoztak.

A Gamera helikopter X alakú, a pilóta középen helyezkedik el. Az építmény mindegyik karja 18 méter hosszú. Mindegyik kar végén egy 12 méter hosszú rotor található, amik felemelik a gépet a földről. A pilóta pedig kézzel, és lábbal irányított pedálok segítségével éri el, hogy a Gamera felszálljon. Balsafából, és szénszálakból készült, ezért a súlya mindössze 95 kilogramm. Inderjit Chopra professzor elmondta, hogy még mindig alakítják, javítják a helikoptert, és a következő hat hónap során szeretnének még egy tesztrepülést végrehajtani. Ahhoz hogy megnyerjék a Sikorsky díjat, 30 másodpercig kellene a levegőben maradnia, 3 méterrel a föld felett, és egy 10 méteres körön belül kellene mindezt megtennie a gépnek. Megtudják-e vajon csinálni?

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.