Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Energiát termelnek a kültéri padok?
Tudj meg többet: Napenergia

Energiát termelnek a kültéri padok?

Milyen jó is lenne, ha a buszmegállóban várakozás vagy a parkban üldögélés közben egyszerűen feltölthetnénk elektromos eszközeinket! A Design lab szakemberei is csak egyetérteni tudnak ezzel, ezért is dolgozták ki egy olyan kültéri pad terveit, mely energiát képes előállítani.

A Poznan névre hallgató pad-terv Magdalena Czapiewska, Karol Murlak és Zuzanna Lemieszek lengyel tervezők nevéhez fűződik. A stabil, modern dizájnú és praktikus pad napelemekkel ellátott, és az összegyűjtött energiával lehetővé teszi laptopok és telefonok töltését. Ráadásul még vezeték nélküli internettel és hangszórókkal is felszerelt, így akár meg is oszthatjuk kedvenc zenéinket barátainkkal, hogyha megpihennénk egy parkbeli séta után. Az ülőrész pedig még arra is képes, hogy a hűvös, esős napokon felmelegedjen, hogy az időjárás viszontagságai ellenére száraz és kényelmes ülőhelyet biztosítson. Az ügyes pad ráadásul energiatakarékos is: hogyha többlet energiát termel, az nem pazarolódik el, hanem ehelyett egyenesen a központi energiahálózatba jut, hogy gyarapítsa a város energiakészleteit. A Poznan az azonos nevű lengyel város energetikai pályázatára készült, és nemrégiben debütált a Milánói Bútorkiállításon.

Ajánlott tartalom

2 év alatt is megtérülhet a napelemes rendszer?

Újabb cikkel jelentkezünk a csak „Napelemes támogatásként” emlegetett GINOP-8.4.1/A-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelt bemutató sorozatunkkal.