Energiatakarékos világítás higany nélkül

Egy amerikai kutatóintézet forradalmi égőt talált fel: energiatakarékosabb, mint a hagyományos izzó, és nem tartalmaz higanyt, így környezetbarátabb, mint a kompakt fénycsövek.

Az RTI International kutatóintézet áttörésének lényege a nanocsöves szerkezet – írja a ScienceDaily hírportál (www.sciencedaily.com). A nanocsövek átmérője töredéke egy emberi hajszálénak, hosszuk viszont hasonló. A találmány nanocső alapú reflektorokat ötvöz fotolumineszcens nanocsövekkel. Az eredmény egy hatékony égő, amely wattonként 55 lumen mennyiségű fényt tud termelni – ez több mint ötször annyi, amennyire a hagyományos izzó képes.

A találmány ráadásul kellemes fényt bocsát ki, jobban adja vissza a színeket, mint a kompakt fénycsövek általában. A meleg fehér, a semleges fehér és a hideg fehér fényforrások színvisszaadási indexei mind 90 felett alakultak.
Az RTI folytatja a technológia fejlesztését, és aktívan keresi a lehetőséget, hogy kereskedelmi forgalomba hozhassa. Az áttörést alkalmazó termékek előreláthatóan három-öt év múlva lesznek megvásárolhatók.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.