Évekbe telhet míg kiheveri az ausztráliai Nagy-korallzátony a viharkárok következményeit

Évekbe telhet míg az Ausztrália északkeleti partja előtt húzódó Nagy-korallzátony kiheveri az elmúlt hetekben keletkezett viharkárokat – vélik a szakemberek.

A korallzátonyra a múlt hónapban hatalmas esőzések zúdultak, majd a héten a Yasi névre keresztelt hurrikán söpört végig rajta. A januári áradások következtében nagy mennyiségű szennyezett víz érte el a Nagy-korallzátonyt. Kutatók szerint a növényvédő szerektől szennyezett víztömeg jelentősen befolyásolhatja az ökoszisztéma működését, amely a hordalék nyomása alá kerülve sérülékenyebbé vált. Ezt követően a Yasi hurrikánt kísérő óránként 290 kilométeres széllökések alaposan megtépázták a zátonyokat. Különösen a sekély vízben lévő zátonyok szenvedtek el súlyos károkat – mondta az AFP francia hírügynökségnek Nick Graham, a James Cook egyetem kutatója.
A hurrikánok gyakran érik a Nagy-korallzátonyt. A feljegyzések szerint 1969 és 1997 között 55 hurrikán érte el a 354 ezer négyzetkilométeren elterülő korallzátonyt. A felmelegedés és a tengervíz elsavasodása megnöveli a hurrikánon átvonulásának gyakoriságát, ami sebezhetőbbé teszi a korallokat, amelyek ellenálló képessége csökken a szélsőséges időjárási viszonyokkal szemben, így “felgyógyulásuk” egyre több ideig tart – magyarázta Ove Hoegh-Guldenburg, a Queenslandi egyetem professzora.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.