Fapelletgyártó üzem épül Tiszalökön, amely az őszi próbaüzem után exportra készíti majd a tüzelőanyagot - közölte a Pellet-International Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Fapelletgyártó üzem épül Tiszalökön

Fapelletgyártó üzem épül Tiszalökön, amely az őszi próbaüzem után exportra készíti majd a tüzelőanyagot – közölte a Pellet-International Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Ónodi István elmondta, hogy a 256,6 millió forint értékű üzemcsarnok már elkészült, szeptember közepén pedig megkezdik a korszerű gépsorok szerelését, amelyet közel 300 millió forintért vásárolnak.

Az üzemben három műszakban harmincan dolgoznak majd, s a gépeken óránként két tonna fapellet készül, amire olasz, osztrák és német vevőkkel már van élő értékesítési szerződése a magántársaságnak.

Az igazgató tájékoztatása szerint az üzemcsarnok építéséhez az Új Széchenyi Terv telephely-fejlesztési pályázatán közel 100 millió forint európai uniós támogatást nyert a tiszalöki Fashion Export-Import Kft., amelyből a Pellet-International Kft. kivált és létrejött.

A 964 négyzetméteres csarnokot a legkorszerűbb alap infrastruktúrával, valamint 20 kilowattos napelemes energia-rendszerrel is ellátták. Az utóbbi biztosítja majd az iroda, az öltöző és a szociális helyiségek melegvíz-ellátását.

Az üzem csaknem 300 millió forint értékű Siemens gyártóberendezéseit Szlovákiában vásárolják, s az összeg 35 százalékára szintén pályázati támogatási kérelmet nyújtottak be. A gépeket szeptember 12-étől szállítja az eladó, s kezdik meg a beszerelésüket, s várhatóan október hónapban indul a próbaüzem. A leendő 30 dolgozó közül jelenleg tízen már státuszban vannak, segítik a termelés indításának előkészületeit, míg a többieket a sikeres próbaüzem után állítják munkába.

A pelletüzem a csarnok-beruházó Fashion Kft. raklapgyárának termelési hulladékából, mintegy évi 5000 tonna fűrészporból készít majd tüzelőanyagot exportra.

Ónodi István megjegyezte, hogy alapanyagot – amennyiben később nő a kereslet – máshonnan is vásárolnak majd a pelletgyártáshoz, s a külföldi megrendelők mellett természetesen a hazai vásárlókat szintén kiszolgálják a tiszalöki üzemben.

Ajánlott tartalom

Az E.ON Hungária 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít

Az E.ON Hungária csoport 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít, ennek felét saját forrásból finanszírozza, másik felét pedig az uniós Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz programból (RRF) származó támogatásból, amelyet a magyar kormány előfinanszíroz - jelentette be az E.ON Hungária csoport hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettese a vállalat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.