Felvonulás az Állatok Világnapján

Felvonulásra invitálja az érdeklődőket a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség szombaton az Állatok Világnapja alkalmából Budapesten.

Az érdeklődők 10 órakor gyülekeznek az V. kerületben, a Bazilika melletti parkolóban. A felvonulás a szokásos útvonalon tart a Hősök teréig az Andrássy úton végig haladva. Az eseményre – amelyet rossz idő esetén is megtartanak – mindenféle kötőféken, pórázon vezethető állatot lehet hozni – közölte a szervező az MTI-vel. A felvonuláson résztvevő gyerekek szabadjegyet kaphatnak az Állatkertbe.
A rendezvény állandó résztvevői az Állatkert állatai, a pónifogat, Snufi, a fehér szamár és Carlos, az alpakka. A felvonulók leginkább kutyákat hoznak, de 10 éve részt vesz a rendezvényen egy vörös kandúr is gazdájával.

Megjelennek a budapesti állatvédő szervezetek is mentett kutyáikkal, a vakvezető kutyások és a fajtamentők. Tavaly a közönség találkozhatott több vadászgörénnyel, gazdája nyakában felvonuló kígyókkal, kalickában madarakkal, egy kislány befőttes üvegben teknőcöt, másikuk aranyhalat hozott. A szervezők minden évben meghívják a város környékén működő lovas klubokat és iskolákat, valamint a Budakeszi Vadaspark képviselőit, akik rendszerint ökrös fogattal vesznek részt. A felvonuláson nagy létszámban jelennek meg iskolások is.
Az Állatok Világnapja október 4., az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója, de világszerte, így 1991 óta Magyarországon is minden év október első vasárnapján tartják. A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a XIII. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. A világnapon ma már nemcsak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.