Fogyatkoznak az Ararát hegyeinek gleccserei

Az utóbbi három évtizedben harminc százalékkal csökkent a mitikus Ararát-hegység gleccsereinek felszíne: a folyamat háttérében vélhetően az éghajlat felmelegedése áll.

A Törökország és Örményország határán emelkedő bibliai hegység gleccsereit műholdfelvételek alapján vizsgálták kutatók. Az adatok szerint az ötezer méter feletti magasságba nyúló hegységben – ahol Noé bárkája “partot ért” – 1976-ban még nyolc négyzetkilométernyi területet foglaltak el a gleccserek, 2008-ban már csak öt és fél. A visszahúzódás mértékét évente hét hektárra becsülik a török kutatók.
Az olvadás legvalószínűbb oka az éghajlatváltozás. A megfigyelések szerint az Ararát-hegység vidékén évente 0,03 százalékkal emelkedett a megfigyelt időszakban az átlaghőmérséklet. Ugyanakkor más okok, így a csapadékmennyiségnek és a napsütéses órák számának növekedése, valamint a terepviszonyok változása is közrejátszhattak a folyamatban.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.