Hajlékony telefonoké a jövő?

Egymás után mutatják be a cégek hajlékony kijelzőiket, de ezek egyikéből sem lett még mobil vagy tablet. Egyelőre még nem tudnak a kijelző mögé hajlékony alkatrészeket gyártani, de ez az idő sincs messze. A megoldás egy nemrég felfedezett anyag, a grafén lehet.

A Samsung egy 5,5 hüvelykes hajlékony kijelzőt mutat be a jövő héten kezdődő szórakoztató elektronikai kiállításon, a CES-en. A Samsung Display által fejlesztett kijelző 1280*720 pixeles lesz, vagyis a hajlékony műanyaglap hd felbontású képet tud megjeleníteni. A cég egy 55 hüvelykes tévéképernyőt is bemutat Las Vegasban, de ez és a mobilkijelző is csak prototípus. Az ötletek alapján azonban elképzelhetjük, milyen lehet majd a valódi hajlékony kijelzők világában élni.

Hajlékony jövő
Képzeljünk el egy 0,3 milliméter vékony lapot és képzeljük el, hogy ez nem mobilméretű, hanem egy nagy, száz centiméter átmérőjű kijelző. Egy ekkora kijelzőt televízióként is használhatnánk, de a falon gyakorlatilag nem foglalna helyet. Sok ilyen, egymás mellé tett kijelzőt pedig használhatunk akár egy nagy felbontású háttérkép megjelenítésére, mintha éppen egy a tengerparti házban ülnénk – mint ahogy azt a Vissza a jövőbe második részében láthattuk. Ha továbbgondoljuk az ötletet, akkor azt is elképzelhetjük, hogy ezt a kijelzőt tablet vagy mobil formájúra is össze lehet hajtogatni, így kényelmesen zsebre vághatjuk. Az elképzelt készülék természetesen vezeték nélkül csatlakozik az internethez és egy speciális tapéta tölti fel az akkumulátorát. Nem kell majd hozzá billentyűzet és egér, mert mozdulatokkal és hanggal lehet vezérelni. Ez a jövő akár néhány évtizeden belül is megvalósulhat, de az is lehet, hogy még több időt kell várnunk rá. A gyártók által már bemutatott koncepciók és prototípusok ugyan ilyen jövőt sejtetnek, de a valóságban még nagyon messze vagyunk attól, hogy akár csak egy hajlékony mobilt vehessünk kézbe.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.