Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Hasznot is termelhet a lakossági napelem
Tudj meg többet: Napenergia

Hasznot is termelhet a lakossági napelem

Befektetésnek is jó a háztartási napelem-rendszer kiépítése – mondta Kiss Ernő, a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség elnöke az Inforádió Energia Világ című műsorában.

A minap ugyanis Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára jelezte: a kormány célja, hogy a ciklus végére két-háromszorosára növekedjen a háztartási méretű kiserőművek beépített napelemes kapacitása. Jelenleg közel húszezer háztartásban van napelemes rendszer, ezek teljesítménye átlagosan 8,7 kilowatt. A lakosági és a kisvállalati szektor folyamatosan bővül, minden évben hozzávetőlegesen 10 ezer háztartással bővül ez a szegmens – mondta Kiss Ernő, a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség elnöke. A napelemes rendszerek megtérülése elég jó, ezért a szakember szerint mindenki számára élhető alternatíva, hogy a villanyszámla helyett inkább a napelemes rendszert fizesse, főleg, hogy most 0%-os hitelek rendelkezésre állnak akár a kkv szektornak, akár a lakossági piacnak” – írta az infostart.hu.

Nyolc-tíz év

A Napkollektor Szövetség elnöke szerint olyan mértékben csökkentek a napelemes berendezések árai, hogy Magyarországon egy átlagos család, illetve kisvállalat számára nyolc-tíz év alatt térül meg egy napelemes rendszer. “Mivel egy ilyen rendszer élettartama 30-40 év, ezért ez a megtérülés rendkívüli kedvező, és rendkívüli befektetés is, ha valakinek van megtakarítása, hiszen ha tízéves megtérüléssel számolunk, az 10% hasznot jelent, nyolc évnél pedig 12,5% is kijön, ami pénzügyi befektetésnek is kiváló, különösen ha tudjuk, hogy a napelemes rendszer 30-40 éven keresztül fogja termelni a befektetők számára a hasznot” – vélekedett.

Ajánlott tartalom

Mi változik a napelemes rendszerek elszámolásánál?

Bruttó elszámolás érkezik 2023 végén a napelemes rendszerek szaldóelszámolása helyett. De mit is jelent ez pontosan?