Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Jogszabályok / Hatékony és radikális klímavédelmi törvényt sürget az MTVSZ

Hatékony és radikális klímavédelmi törvényt sürget az MTVSZ

Hatékony és radikális klímatörvény megalkotását sürgeti 2010-ig a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ).

Egy a gazdaságot élénkítő, ugyanakkor a klímaváltozás ellen is küzdő, szociálisan igazságos magyar éghajlatvédelmi törvényre van szükség – mondta Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke a civil szervezet klímavédelmi kampánynyitóján szerdán Budapesten.Kiemelte: a szabályozás fő elemeinek a fosszilis energiafelhasználás csökkentésének, valamint az energiahatékonyság, illetve a megújuló energiaforrások növelésének kell lennie. Az új klímatörvénynek ezért egyebek mellett 2012-től évente átlagosan 1 százalékkal kell csökkentenie a kőolaj és földgáz felhasználást – fűzte hozzá Farkas István.

A szervezet arra kéri a “környezettudatos lakosokat”, hogy elektronikus levélben, vagy más módon keressék meg országgyűlési képviselőiket, és kérjék őket a klímatörvény létrehozásának támogatására – fejtette ki a szervezet vezetője.Hozzátette: eddig 18 parlamenti képviselő írta alá az MTVSZ kezdeményezését, reményeik szerint az év végéig a honatyák többsége támogatja a klímatörvény gondolatát.

A zöld szervezet elképzeléseit a helyszínen támogatásáról biztosította Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Nagy Andor (KDNP), a környezetvédelmi bizottság társelnöke, valamint Greg Dorey magyarországi brit nagykövet.

A zöldtárca vezetője szerint az MTVSZ törekvését többpárti konszenzusnak kell öveznie a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia kialakításához, valamint a Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Tanács létrehozásához hasonlóan.Nagy Andor hangsúlyozta: az éghajlatváltozás körülményeihez való alkalmazkodás “nemzeti érdek”, ezért mindent megtesz a Fidesz és a KDNP frakció támogatásának elnyeréséért.

Az Egyesült Királyságot képviselő Greg Dorey aláhúzta: a következő 45 évet meghatározó – első nemzeti klímatörvénynek számító – brit szabályozás egyik motivációja az üzleti szférából érkezett, ahol leginkább a hosszú távú befektetésekhez szükséges biztonságot hiányolták a környezetvédelmi szakpolitikából.A nagykövet rámutatott: a klímaváltozás káros hatásai elleni “nem cselekvés költségei” a világ GDP-jének 5-20 százalékát teszik ki évente, míg a közös intézkedések várható költsége a globális gazdasági termelés 1 százaléka lenne.

Ajánlott tartalom

Elérte idei maximumát az Antarktisz feletti ózonlyuk

Elérte idei legnagyobb kiterjedését az Antarktisz feletti ózonlyuk, amelynek nemcsak mérete, de mélysége is az elmúlt évek egyik legnagyobbika volt.