Így távolítják el a rágógumit

Egy speciális vegyszer segítségével környezetbarát módon oldja fel a járófelületekre tapadt rágógumit az a holland gép, amelyet a város tulajdonában álló egyik társaság állított üzembe Zalaegerszegen.

A Kossuth utcában tartott sajtóbemutatón Gyutai Csaba polgármester azt mondta: a zalai megyeszékhelyen az utóbbi években megújult burkolatokon sötét foltokként megjelentek az eldobott rágógumik gyarapodó nyomai. A már korábban elindult Ökováros program keretében ezért határoztak arról, hogy a világban körülnézve keresnek megoldást a járófelületeket borító foltok hatékony eltávolítására. A város tulajdonában lévő Kontakt Humán Szolgáltató Nonprofit Kft. a program keretéből 1,5 millió forintért vásárolta meg Hollandiában azt a berendezést, amellyel a város területén mostantól folyamatosan dolgoznak. A géppel az utóbbi két-három hétben próbaüzemet végeztek, a Deák teret már megtisztították vele.

Aladi Gusztáv, a társaság ügyvezetője közölte: a beszerzési ár tartalmazza a szükséges vegyszereket, amelyek a környezetet nem terhelő módon azonnal feloldják a rágógumi-maradékokat. Az áramfejlesztővel hajtott berendezés gőzzé alakítja a tisztítószert és a hozzá adagolt vizet, feloldja és elpárologtatja a lerakódásokat, majd a kifehéredett foltokat a járdafelület gőzborotvás áttisztításával tünteti el. A berendezéshez használt tisztítószerből egy literrel nagyjából 120 rágógumifoltot lehet feloldani, a gép kezeléséhez két ember szükséges. A tisztításhoz használt vizet tartályban szállítják az adott helyszínre – részletezte az ügyvezető.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.