Íme a papír laptop

Mindennapi használati tárgyaink nagy többségét már eleve rövid élettartamúra tervezik. Egyre több eldobható, egyszer használatos fényképezőgép, mobiltelefon jelenik meg a piacon.

Ez ellen lehet küzdeni és lehet hozzáidomulni, az ipari designer, Je Sung Park inkább egy köztes megoldást választott. Park úgy gondolta, a kamerák és mobiltelefonok eldobhatósága után logikus lépés az „egyszer használatos” laptop piacra dobása, de ha már muszáj, akkor legyen annyira környezetkímélő, amennyire csak lehet. A tervező yankodesign.com weboldalon látható laptopjának burkolata több réteg újrahasznosított és újrahasznosítható papírból készült, ehhez a tervek szerint még tartozékokat is árusítanak majd, hogy ki lehessen cserélni a sérült részeket. Maga a gép és a képernyő természetesen továbbra is műanyagok és fémek felhasználásával készül, ezért kidobás előtt el kell különíteni a papírburkolattól. A papírlaptop hasznos lehet azoknak, akik sokat utaznak, és nem akarják a magukkal cipelni a „privát” gépüket, diákoknak, akiknek nem telik hagyományos notebookra, vagy azoknak, akik az olcsóbb gépért cserébe elfogadják a feltehetően alacsonyabb teljesítményt. Bár a terv még nagyon messze jár a sorozatgyártástól, máris felvet néhány érdekes kérdést. Tényleg ennyire könnyű eldobni egy olyan személyes tárgyat, mint a számítógép? Mi következik az eldobható számítógép után?

laptop papírból

laptop papírból

Ajánlott tartalom

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.