Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Állatvédelem / Indiának komoly lépéseket kell tennie, ha meg akarja menteni elefántjait

Indiának komoly lépéseket kell tennie, ha meg akarja menteni elefántjait

India csak úgy mentheti meg vadon élő elefántjait, ha sokkal nagyobb védelmet biztosít a vadrezervátumoknak, megfékezi az orvvadászatot, és megakadályozza, hogy az állatok által használt vadfolyosókat ipari beruházások dúlják fel – sorolta a szükséges intézkedéseket egy nemrég napvilágot látott jelentés.

Becslések szerint a szubkontinensen ma 26 ezer elefánt él. A populáció hanyatlásának egyik oka az állatok agyaráért folytatott orvvadászat, a másik pedig az, hogy az emberek egyre inkább kiszorítják őket természetes élőhelyeikről. A problémával foglalkozó munkacsoport (ETF) ezért olyan országos hatóság felállítását javasolta, amely egyrészt gondjaiba venné a vadrezervátumokat, másrészt védelmet biztosítana annak a mintegy 88 természetes átjárónak, amelyeket az elefántok használnak szerte az országban, ám amelyekre a bányászat, az öntözőrendszerek és az ipari beruházások komoly veszélyt jelentenek.

Az ETF-jelentés vezető szerzője, Máhes Rangarádzsan szerint az elefántok részben azért nem kaptak olyan figyelmet, mint a tigrisek vagy más végveszélyben lévő fajok, mert állományukban nem volt annyira drasztikus a fogyatkozás. Az Indiában élő vadelefántok száma ugyanis nagyjából változatlan maradt az utóbbi egy évtizedben, jóllehet élőhelyeik nagysága jelentősen zsugorodott. “Az elefántok esetében nem annyira a kihalás, mint inkább a lemorzsolódás réme fenyeget” – mondta a szakember.
Az indiai környezetvédelmi és erdőügyi miniszter, Dzsairám Rámes elmondása szerint azért nyilvánították az elefántokat a nemzeti örökség részét képező állatokká, hogy ráirányítsák a figyelmet az őket fenyegető veszélyekre.
A munkacsoport jelentése az orvvadászat kérdését is kiemelt helyen tárgyalja: megfékezésére jól kiképzett, megfelelő kommunikációs eszközökkel rendelkező hatóság felállítását javasolja.

Az ázsiai elefántok (Elephas maximus) közül csak a hímeknek van agyaruk, így az orvvadászat következtében radikálisan felborult a nőstény és a hím példányok aránya. “Néhány helyen csak minden századik nőstényre jut egy hím” – tárta fel Rangarádzsan.
Vivek Menon, a Wildlife Trust of India nevű szervezet vadvédelmi szakértője szerint az ETF-indítvány jelenti az első helyes irányba tett lépést. “Ha az abban foglaltak megvalósulnának, az már több mint elegendő lenne az elefántok megvédéséhez” – vélekedett.

Ajánlott tartalom

A növények kétötödét kihalás fenyegeti

A világon élő növények kétötödét kihalás fenyegeti. Ennek egyik fő oka a fajok élőhelyének szűkülése - figyelmeztettek egy nemzetközi kutatásban résztvevő tudósok.