Indul a hazai napelemes tetőcserép gyártása

Heteken belül elindul a gyártása annak a napelemes tetőcserépnek, amelyet forradalmi újításként emlegetnek világszerte. Tóth Miklós találmányát itthon és külföldön is siker övezi – adta hírül a Kossuth Rádió.

A Géniusz Európa nagydíjjal jutalmazott termék szabadalmát és a gyártási technológiát a feltaláló 180 országban védette le. Az energiatermelésre szolgáló cserép hazai forgalmazása után Ausztráliában és az Egyesült Államokban is gyártják majd a terméket, amely a feltaláló szerint öt éven belül piacvezetővé válik az építőiparban. A találmány bármely tetőcseréprendszerhez alkalmazható, és a meglévő tetőt sem kell átépíteni – mondta a Kossuth Rádiónak a feltaláló. Tóth Miklós szerint a bekerülési ár nagyságrendileg megegyezik a hagyományos napelemes rendszerekével – 5-6 ezer forintnál kezdődik, és több millió forint is lehet –, ugyanakkor a megtérülési idő 40-50 százalékkal rövidebb lehet. A cserép olyan alapanyagokból készült, amelyek bírják a szélsőséges időjárási körülményeket, azaz mínusz 70 foktól plusz 130 fokig alkalmazható – folytatta.

Egy négyzetméternyi napelemes cserép elegendő energiát képes termelni a háztartási berendezések működtetéséhez. „240-250 wattot tudunk előállítani, ez elegendő hűtőszekrény, számítógép működtetéséhez, világításra, kisebb teljesítményű televíziókhoz” – magyarázta Tóth Miklós, hozzátéve: felhős időben, árnyékban is termel energiát, ez is különbség a sík rendszerekhez képest. A napelemes tetőcserép élettartama 25-30 évig garantált, a megtermelt energia pedig akkumulátorokban tárolható – mondta a feltaláló a 180 percben.

CSATLAKOZZ AZ EGYIK LEGNAGYOBB ZÖLD KÖZÖSSÉGHEZ! KATT IDE! 

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.

3 hozzászólás

  1. Érdeklődnék a feltalálló elérhetősége után ha lehet adják meg e-mailben.
    Előre is köszönöm. Máté Gágor.

  2. Érdeklődöm ,hogy kapható már a napelemes cserép?Amennyiben igen akkor hol érhető el és milyen feltételekkel szerelhető.Nagyobb fogyasztás esetén is alkalmazható?
    válaszukat köszönöm:Petrányi János

  3. A mostani hozzaszolasom semmi esetre se kritizalasra iranyulna, csak epp napelemes rendszerek mukodesenek alapjainak ismertetesere hivna fel figyelmuket.
    Hozza kell tenem nagy alternativ energia orult, freeenergy fan vagyok mar jo par eve es Napelemekkel is foglalkozom komolyabban 3 eve.
    Orulok hogy magyarok fejlesztenek es kitalalnak dolgokat.
    Sajnos 2 alapveto nagy hibara kell ramutatnom ezzel a termekkel kapcsolatban.
    – A napelemes panelnak egy sikon kell lenniuk, vagyis egyszerre kell kapniuk a napot es az arnyekot kulonben az arnyekosabb resz elszivja az energiat es nem mukodik teljes hatasfokkal ami ennel a kanyargos feluletnel egyertelmuen latszik hogy ennek az alapkriteriumnak nem felel meg.
    – a masodik alap hiba a felulet hutes hianya a hagyomanyos panelekhez kepest ami alatt szabadon aramolhat a meleg levego. Aki egy kicsit is foglalkozott napelemmel tudja hogy meleg hatasara a feszultseg-teljesitmeny, hatekonysag csokken. Es sajnos a keramia vagy eppen beton cserep hokapacitasa eleg nagy, vagyis nem jo ho vezeto, hanem ho tarto, alatta pedig mivel tetoter van a legmozgas nagyon limitalt vagy eppen nincs is.
    Remelem nem sertettem meg senkit ezzel a hozzaszolasommal.