Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Hibrid meghajtás / Jó vétel lehet a használt hibrid autó
Tudj meg többet: Hibrid meghajtás

Jó vétel lehet a használt hibrid autó

Kevesen mernek használt hibrid autót vásárolni, holott a magyar piacon kifejezetten kedvező a néhány éves hibridek ára.

A vásárlók félnek az akkumulátoroktól, pedig szinte soha nem mennek tönkre, a hibridek számítógépes vezérlőrendszere is olyan kifinomult, hogy hétköznapi használattal lehetetlen tönkretenni őket. Krajcsovits szerint a teljes értékű (párhuzamos) hibridek fenntartási költségei is alacsonyabbak, mint bármilyen más autóé. A Toyota és Lexus modelljeiben nincs sebességváltó, nincs kuplung, nincs hidrodinamikus tengelykapcsoló – ezek cseréjére nem kell költeni. “Brutális dolgot kell csinálni ahhoz, hogy egy hibrid normál használattal tönkremenjen. Annyira ki van zárva a vezető mindenből, hogy nem tudja széthajtani a technikát: ezek az autók úgynevezett drive-by-wire működési elvűek, vagyis a gáz-, de még a fékpedál lenyomására is csak jelet kap a központi számítógép. Mivel a fékezés elektromos vezérléssel, a hatékonyság figyelembe vételével történik, a fékek élettartama két-háromszor akkora, mint egy hagyományos autóban, a gumik is kevésbé kopnak. A hibridekben nincs részecskeszűrő vagy turbó, az elektromos klíma és a hűtőfolyadékot álló helyzetben folyamatosan keringető, a rendszert egyenhőmérsékleten tartó elektromos vízpumpa szükségtelenné teszi az ékszíjak használatát. A hibridek a belső égésű motor indításához sem használnak 12 voltos indítómotort.”

A Toyota visszavett 1-es Priusa
Noha az első Priusokat több mint egy évtizeddel ezelőtt helyezték forgalomba Magyarországon, nagy részük még mindig hiba nélkül fut. A Toyota hazai importőre nemrégiben vásárolt vissza egy első generációs modellt, amelyet prezentációs célokra használ. “Nehéz volt beszerezni, mert akinek ilyen autója van, az nem akar megválni tőle” – mondta Krajcsovits Sándor.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megjelentek az utakon az első önvezető Teslák

A Tesla megkezdte a Full Self-Driving Beta csomagot tartalmazó frissítés kigördítését az első bétatesztelőknek, azaz megjelentek az utakon az első önvezető Teslák.

Nincs hozzászólás

  1. mit jelent hogy jó vétel? mennyiért számít jó vételnek egy 10 éves Prius?