Jó vétel lehet a használt hibrid autó

Kevesen mernek használt hibrid autót vásárolni, holott a magyar piacon kifejezetten kedvező a néhány éves hibridek ára.

A vásárlók félnek az akkumulátoroktól, pedig szinte soha nem mennek tönkre, a hibridek számítógépes vezérlőrendszere is olyan kifinomult, hogy hétköznapi használattal lehetetlen tönkretenni őket. Krajcsovits szerint a teljes értékű (párhuzamos) hibridek fenntartási költségei is alacsonyabbak, mint bármilyen más autóé. A Toyota és Lexus modelljeiben nincs sebességváltó, nincs kuplung, nincs hidrodinamikus tengelykapcsoló – ezek cseréjére nem kell költeni. “Brutális dolgot kell csinálni ahhoz, hogy egy hibrid normál használattal tönkremenjen. Annyira ki van zárva a vezető mindenből, hogy nem tudja széthajtani a technikát: ezek az autók úgynevezett drive-by-wire működési elvűek, vagyis a gáz-, de még a fékpedál lenyomására is csak jelet kap a központi számítógép. Mivel a fékezés elektromos vezérléssel, a hatékonyság figyelembe vételével történik, a fékek élettartama két-háromszor akkora, mint egy hagyományos autóban, a gumik is kevésbé kopnak. A hibridekben nincs részecskeszűrő vagy turbó, az elektromos klíma és a hűtőfolyadékot álló helyzetben folyamatosan keringető, a rendszert egyenhőmérsékleten tartó elektromos vízpumpa szükségtelenné teszi az ékszíjak használatát. A hibridek a belső égésű motor indításához sem használnak 12 voltos indítómotort.”

A Toyota visszavett 1-es Priusa
Noha az első Priusokat több mint egy évtizeddel ezelőtt helyezték forgalomba Magyarországon, nagy részük még mindig hiba nélkül fut. A Toyota hazai importőre nemrégiben vásárolt vissza egy első generációs modellt, amelyet prezentációs célokra használ. “Nehéz volt beszerezni, mert akinek ilyen autója van, az nem akar megválni tőle” – mondta Krajcsovits Sándor.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.

Nincs hozzászólás

  1. mit jelent hogy jó vétel? mennyiért számít jó vételnek egy 10 éves Prius?