Kedvezményes lett egyes villamos kiserőművek csatlakozási díjszámítása

Átláthatóbb lett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csatlakozási díjszámítása a háztartásit meghaladó méretű kiserőművekre – közölte a MEKH szombaton az MTI-vel.

Azt írták, hogy a közcélú hálózatra csatlakozni kívánó – a háztartási méretű kiserőművek méretet meghaladó – villamos energiát termelők, valamint a nagyfeszültségen vételezési célból csatlakozni kívánók csatlakozási díjainak átláthatóbb kiszámítására törekedtek, valamint arra, hogy átmeneti kedvezményt biztosítsanak a villamosenergia-tárolókat üzemeltetők számára. Megjegyezték: a módosítás a lakossági felhasználók által fizetendő csatlakozási díjak mértékét nem érinti. A villamos energia tárolói és erőművi engedélyesek számára a közcélú nagy- és középfeszültségű villamosenergia hálózatra történő csatlakozás hálózatfejlesztési költségekkel jár – magyarázták, hozzátéve: a hálózati engedélyesek végzik el a beruházási költségeken alapuló számítást, amely alapján történik a csatlakozási díj meghatározása az erőművek és a nagyfogyasztók tekintetében.

Mivel nagy mértékben megnövekedtek a betáplálás irányú csatlakozási igények, jelentős hálózatfejlesztési beruházásokra van szükség. Ugyanakkor az egyes csatlakozásokkal összefüggő költségek a beruházás elhelyezkedésétől, valamint a helyben rendelkezésre álló infrastruktúra állapotától, kiépítettségétől függően változhatnak – magyarázták. A csatlakozási díjakra az új módszertan egyértelmű különbséget tesz a csatlakozási igények miatt helyben, közvetlenül szükségessé váló, valamint a közvetetten szükségessé váló hálózatfejlesztések beruházási költségeinek figyelembevételi módja között – írták. A fentieken túl a rendeletmódosítás átmeneti kedvezményt is jelent a villamosenergia-tárolóra is kiterjedő csatlakozási igények esetén fizetendő csatlakozási díjak tekintetében – tették hozzá.

A rendeletmódosítás a NEKH szerint, elősegíti a finanszírozás kiegyensúlyozását, ösztönzi a hálózatkihasználtság növelését, miközben csökkenti a hálózati engedélyesek adminisztrációs terheit és végső soron a hálózati költségek rendszerhasználati díjakkal fedezendő részét is – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.