Kerecsensólymok kaptak fészket a MAVIR-tól + videó

Veszélyes és nagy precizitást igénylő műveletet hajtottak végre a MAVIR és a Magyar Madártani Egyesület (MME) szakemberei, amikor a mintegy 40 méter magas, nagyfeszültség alatt álló villamos távvezeték tartóoszlopára műfészket helyeztek el.

Az akció fontos része annak a hosszú távú tervnek, amely a fokozottan védett kerecsensólymok állományának megőrzését és növelését tűzte ki céljául. A villamos szakembere és a környezetvédők együttműködésének köszönhetően Magyarország egyike azon kevés európai országnak, ahol megállt a kerecsenpopuláció csökkenése.

A fokozottan védett, példányonként egymillió forint eszmei értékű madárfaj előszeretettel foglalja el a magyar villamosenergia-rendszer nagyfeszültségű távvezetéki oszlopain 35-40 méter magasságban részükre elhelyezett műfészkeket. Ma már minden második kerecsensólyom a nagyfeszültségű oszlopokon fészkel. Az első műfészkek még a zacskós tej tartására szolgáló műanyagládákból készültek. Ma már „komfortos”, falakkal ölelt, így a fiókákat a széltől is védő műfészkeket használnak a szakemberek, akik folyamatosan fejlesztik a madárvédelmi berendezéseket. Az elhelyezésüket a nagyfeszültségű távvezeték kikapcsolása nélkül, különleges védőruhában végzik el, hiszen a fogyasztók ellátása emiatt nem szenvedhet kárt. Ezért hasznos az ezüstszálakkal átszőtt, ún. FAM (feszültség alatti munkavégzés)-ruha, amely gondoskodik az oszlopon dolgozók épségéről, akkor is, ha körülöttük folyik az áram.

A kerecsensólymok kedvelik ezeket a fészkelő helyeket, hiszen a sík terület, ahol ezek az oszlopok állnak, ideális körülményeket nyújtanak vadászterületük megfigyelésére, és nem kell félniük azoktól a ragadozóktól sem, amelyek a fákon egyébként becserkészhetnék fiókáikat. Azáltal, hogy ezek a madarak elfogadják a nekik felkínált mesterséges fészkelési lehetőséget, a szakemberek számára lehetővé teszik azt is, hogy tanulmányozzák életüket, szokásaikat.
A MAVIR 2009-ben több mint 100 millió forintot fordított környezetvédelemre, ezen belül pedig 12 millió fordított közvetlenül madárvédelemre – ezek a számok várhatóan 2010-ben is nagyjából azonosak lesznek.
A MAVIR és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2009-ben írt alá egy az MME Kerecsensólyom-védelmi Programjának hosszú távú támogatásáról szóló szerződést. Az együttműködés keretében a MAVIR ZRt. 9 millió forinttal támogat egy olyan programot, amelynek keretében az egyesület szakértői költésbiológiai és etológiai megfigyeléseket végeznek a nagyfeszültségű oszlopokon költő kerecsensólymok élőhelyén.

A MAVIR szakemberei részt vesznek a madarak megfigyeléséhez elengedhetetlenül szükséges megjelölésükben, valamint műfészkek és madáreltérítők telepítésében is segítenek az MME aktivistáinak. Az nagyfeszültségű távvezeték-oszlopokon végzett munka veszélyes mivoltából adódóan az oszlopokra felmászni csak a MAVIR szakembereinek megengedett!
A MAVIR és az MME együttműködik a program és megfigyelés eredményeinek tudományos-ismeretterjesztési célú kommunikációjában is. A program támogatásának jelképeként a MAVIR örökbe fogadta Dórát, a világhálón nagy ismertségnek örvendő kerecsensólymot. Dórát évekkel ezelőtt a LIFE projekt keretében a MAVIR szakértői segítségével gyűrűzték meg és látták el jeladóval, s ő az első olyan kerecsen a világon, akit a kirepüléstől az első sikeres fészkelésig nyomon követtek.

A magyar villamosenergia-ipari vállalatok környezetvédelmi felelősségvállalása nem csak társadalmi, hanem gazdasági szempontból is kiemelten fontos. A 21. században egy nagyvállalat számára már természetes, hogy működését környezetével, a környezeti értékekkel összhangban végezze, ezzel is biztosítva a fenntartható fejlődést.
A MAVIR ZRt. vezérigazgatója, Tari Gábor hangsúlyozta a vállalat természeti értékek megőrzése és fejlesztése iránti elkötelezettségét és az MME-vel közel két évtizede fennálló szakmai kapcsolatok elmélyítésének fontosságát – ennek is köszönhető ugyanis, hogy az Európában is kiemelkedő értéket képviselő magyarországi ragadozómadár-állomány védelme és gyarapítása eredményesen történik.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.