Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Két bioetanol beruházást minősít kiemeltnek a kormány
Tudj meg többet: Bioenergia

Két bioetanol beruházást minősít kiemeltnek a kormány

A kormány a kukoricát feldolgozó Kabán, illetve a Dunaalmáson létesítendő bioetanol és biogáz-kiserőmű projektet a hatósági ügyintézés szempontjából kiemelt beruházássá kívánja nyilvánítani – az erről szóló rendelet-tervezet a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján található.

A volt kabai cukorgyár területén megvalósuló üzem 288 ezer tonna kukoricát dolgoz fel évente, ebből 101 ezer köbméter bioetanolt, és 55 megawatt villanyáramot, továbbá 2.376 tonna csíraolajat állít elő. A beruházás 130 millió euróba kerül, és 90 embernek ad munkát. A projekt beruházója az EM-Bioetanol Kft. A cégjegyzék szerint a 2006-ban alapított cég jelenlegi jegyzett tőkéje 2,5 milliárd forint. A tulajdonosai közt főleg környékbeli mezőgazdasági termelők találhatók.
A dunaalmási hasonló létesítmény nagyobb lesz, 340 ezer tonna kukoricát dolgoz fel évente a tervek szerint, ebből 124 ezer köbméter bioetanolt és 70 megawatt villanyáramot, továbbá 2.772 tonna csíraolajat állít elő. A beruházás 140 millió euróba kerül, 101 embernek ad majd munkát. A projektet a Duna-Etanol Zrt. indítja, amely szintén 2006-ban jött létre, a jegyzett tőkéje azóta is 20 millió forint, a tulajdonosa pedig egy magánszemély.
A hatósági ügyintézés szempontjából kiemeltté egy 2006-os törvény alapján tehető egy beruházás, amennyiben az értéke eléri a 2 milliárd forintot, és legalább 50 új munkahelyet teremt. Ekkor rövidebb és gördülékenyebb az ügyintézés, a kormány a rendeletben kijelöli a különféle ügytípusokat intéző hatóságokat.

Ajánlott tartalom

Lehet-e hőszivattyúval kiváltani a ház hűtését és fűtését?

2021-től minden új építésű ingatlan energiaigényét – így a lakóházakét is – legalább 25% mértékben megújuló energiaforrásból kell biztosítani.