Kína lecsap az illegális ritkaföldfém-kitermelésre

Kína megbünteti azokat a ritkaföldfém kitermelőket, amelyek figyelmen kívül hagyják a nemzeti kitermelési kvótát. Kína rendelkezik a világ ritkaföldfém-készletének 30 százalékával, de alacsony exportárai miatt a világ felhasználásnak 97 százalékát adja.

Kína megbünteti azokat a ritkaföldfém-kitermelőket, amelyek figyelmen kívül hagyják a nemzeti kitermelési kvótát. Az iparügyi minisztérium augusztus 1-től az év végéig végez ellenőrzéseket az ágazatban, és elsődleges célja a 2010-ben 40 ezer tonnára becsült illegális kitermelés visszaszorítása.  A minisztérium honlapján jelentette be, hogy a kvótákat túllépő, vagy környezetszennyező kitermelési technológiát alkalmazó cégek kvótáit illetve kitermelési koncesszióit törlik, és lecsapnak az ipari szabályozást megsértő bányák ritkaföldfém-termék eladásaira is. Kína a tavalyinál 5,16 százalékkal magasabban, 93800 tonnában határozta meg a kitermelhető ritkaföldfémkvótát, a kiviteli kvótát azonban 11 százalékkal csökkentette 2010-hez képest, 14466 tonnára. A könnyű ritkaföldfémek kitermelési kvótája 80400 tonna, a közepes és nehéz ritkaföldfémeké pedig 13400 tonna 2011-ben.  Új ritkaföldfém lelőhely feltárási és kitermelési engedélyt Kína nem ad ki 2012. június 30-ig. Jelenleg 31 vállalatnak van kitermelési engedélye. Kína rendelkezik a világ ritkaföldfém-készletének 30 százalékával, de alacsony exportárai miatt a világ felhasználásának 97 százalékát adja. A 17 ritkaföldfém nélkülözhetetlen a legkülönbözőbb fejlett technológiai területeken, a hadianyagok, fegyverek és berendezések, rakéták, a hibrid járművekben és elektronikai berendezésekben alkalmazott akkumulátorok, és a tabletek gyártásában is.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.